Moguće je i 3D printanje na ljudsku kožu

Jedinstvena značajka ove tehnike 3D tiska je da koristi specijaliziranu tintu od srebrnih pahuljica koja može liječiti i aplicirati se na sobnoj temperaturi

U revolucionarnoj novoj studiji, istraživači su koristili prilagođeni, jeftini trodimenzionalni pisač za ispis elektronike po prvi put na pravoj ljudskoj ruci. Tehnologiju bi mogli koristiti vojnici na bojnom polju za ispis privremenih senzora na njihovim tijelima primjerice za otkrivanje kemijskih ili bioloških agensa. Istraživači su također uspješno tiskali biološke stanice na ranjenu kožu miša. Tehnika bi mogla dovesti do novih medicinskih postupaka za zacjeljivanje rana i izravnog tiskanja graftova za poremećaje kože. Istraživanje je objavljeno u akademskom časopisu Advanced Materials.

– Uzbuđeni smo zbog potencijala nove 3D tehnologije koja koristi prijenosni, lagani pisač kupljen za manje od 400 dolara – rekao je Michael McAlpine, glavni autor studije i izvanredni profesor strojarstva na Sveučilištu u Minnesoti.

Jedna od ključnih inovacija novog 3D tiska je taj da se ovaj pisač može prilagoditi malim pokretima tijela tijekom tiskanja. Privremeni markeri se stavljaju na kožu i skeniraju kožu. Pisač koristi računalnu viziju za prilagodbu pokretima u stvarnom vremenu.

– Bez obzira koliko se trudili ne pomicati kada se pisač koristi na koži, osoba se ipak lagano kreće, a i svaka ruka je drugačija – rekao je McAlpine.

Još jedna jedinstvena značajka ove tehnike 3D tiska je da koristi specijaliziranu tintu od srebrnih pahuljica koja može liječiti i aplicirati se na sobnoj temperaturi. Po tome se razlikuje od ostalih 3D tinti koje trebaju visoke temperature s kojima bi spalili kožu na ruci. Da biste uklonili elektroniku, osoba može jednostavno skinuti elektronički uređaj pincetom ili ga isprati vodom. Osim elektronike, nova 3D tehnologija otvara put za mnoge druge aplikacije uključujući ispis stanica s kojim bi pomogli ljudima s kožnim oboljenjima.

McAlpinov tim je sa Sveučilištem Minnesota i Zavodom za pedijatriju medicinske škole Dean Jakub Tolar, priznatim stručnjacima za liječenje rijetkih kožnih oboljenja, uspio zajedno koristiti bio tintu za ispis ćelija na kožnoj rani miša, što bi u budućnosti moglo dovesti do poboljšanja medicinskih tretmana za osobe s kožnim oboljenjima.

– Fasciniran sam idejom tiskanja elektronike ili ćelija direktno na kožu – rekao je McAlpine i dodao:

– To je tako jednostavna ideja s bezgraničnim potencijalom za važne primjene u budućnosti.