Pretjerano konzumiranje alkohola godišnje ubije 3 milijuna ljudi

Otprilike trećina smrtnih slučajeva uzrokovanih alkoholom posljedica je ozljeda, uključujući automobilske nesreće i samoozljeđivanje

Neumjerena konzumacija alkohola ubila je više od 3 milijuna ljudi, većinom muškaraca, samo u 2016. godini, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija. UN-ova zdravstvena agencija također je upozorila da trenutačni politički impulsi i odluke nisu dostatni da preokrenu trend koji predviđa povećanje konzumacije u sljedećih 10 godina. U novom izvješću, Svjetska zdravstvena organizacija navodi da oko 237 milijuna muškaraca i 46 milijuna žena ima problem s pretjeranom konzumacijom alkohola, a najveća rasprostranjenost je u Europi te Sjevernoj i Južnoj Americi. Europa ima najvišu  stopu ispijanja alkohola po stanovniku, premda je taj postotak pao za 10 posto od 2010. godine.

Otprilike trećina smrtnih slučajeva uzrokovanih alkoholom posljedica je ozljeda, uključujući automobilske nesreće i samoozljeđivanje. Jedan od pet smrtnih slučajeva s alkoholom kao temeljnim uzrokom odnosi se na probavne smetnje ili kardiovaskularne bolesti. Rak, infekcijske bolesti, mentalni poremećaji i ostali zdravstveni problemi su također zabilježeni kao uzroci smrti. Prosječna dnevna konzumacija alkohola ljudi koji ga konzumiraju je otprilike dvije čaše vina, velika boca piva ili dvije čašice žestokog pića. Izvještaj, treći u seriji nakon 2010. i 2014. godine, oslanja se na podatke iz 2016. godine – zadnje dostupne baze podataka. WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) ističe da trendovi predviđaju povećanje korištenja alkohola u sljedećem desetljeću, posebice u jugoistočnoj Aziji i u obje Amerike.