Kako je jedna mala Dacia Sandero Stepway uzburkala duhove u moćnom Pentagonu?!

Savezništvo s Rumunjskom nije na kušnji, ali izdvajanje američkih proračunskih sredstava za jedan automobil nije primljeno dobro

Američki vojni budžet je 716 milijardi dolara! Kad ste najveća svjetska sila onda ne smijete zaostajati jer uvijek iza ugla čeka netko tko želi preuzeti prvo mjesto. Tu je uvijek nakostriješena Rusija, a i Kina je financijski i vojno sve moćnija. Od tih pustih milijardi sigurno se nekih stotinjak milijuna potroši, onako, široke ruke, na kanapeiće, pića i slične aktivnosti koje ne utječu na vojnu spremu. Međutim, odgovorne službe za unutarnju kontrolu u Pentagonu zasmetala je jedna stavka. Bivši ministar obrane Jim Mattis potpisao je trošak od 2.9 milijuna dolara za gradnju ceste oko američke raketne baze u Rumunjskoj i tu nije ništa sporno. Nećete valjda rakete voziti tamo gdje se praščići kaljužaju! Međutim, u toj proračunskoj stavci krije se i nepredviđeni trošak. Naime, osim 12,4 kilometara ceste o okolici baze Deveselu tu je i jedna Dacia Sandero Stepway za rumunjsko Ministarstvo obrane.

U Pentagonu tvrde da je neuobičajeno da Amerika kupuje automobil nekoj državi – i to automobil koji će koristiti na svom tlu. Tvrde da bi bilo bolje da su kupili automobil saveznicima u zajedničkim operacijama, u Afganistanu, naprimjer. Mattis je s jednom Dacijom Sandero Stepway vjerojatno želio učvrstiti savezništvo s rumunjskim prijateljima, kojima za sreću očigledno malo treba. Najskuplji Sandero Stepway u hrvatskom cjeniku košta 100.900 kuna. U korelaciji sa 716 milijardi dolara to je kao da vam Mark Zuckerberg, vlasnik Facebooka, kupi sladoled i nakon toga kaže da ćete ga dovesti na prosječni štap. Ali, reda treba biti!