Norveška, najveća europska izvoznica nafte, obožava električna vozila

U svemu ima i malo licemjerja jer svoj životni stil, borbu za visoke ekološke norme i skupe električne automobile Norvežani mogu zahvaliti i omraženoj nafti

Lijepo je živjeti u Norveškoj! Nije to osobito pametna tvrdnja kad znate da je prosječna plaća tamo veća od 3000 eura. Norvežani su osobito osjetljivi na ekologiju. Tu im nema premca u Europi pa ne iznenađuje podatak da su norveški građani najveći kupci električnih vozila u Europi. Gotovo trećina kupljenih automobila prošle godine su na električni pogon. Točnije 31,2 posto. Još 2017. godine udjel EV-a u prodaji na norveškom tržištu bio je 20,8 posto. Dakle, rast je nevjerojatan.
Norvežani do 2025. godine planiraju ukloniti iz prometa automobile s benzinskim i dizelskim motorima i to je doista plemenito jer žele osloboditi svoj dio zemaljske kugle od emisija štetnih plinova, onih stakleničkih, kao što je CO2, i onih opasnih po zdravlje, kao što su dušikovi oksidi.
Sad bi ova ljubav Norveške prema obnovljivim izvorima energije i električnim vozilima zaslužila jedan veliki pljesak na otvorenoj svjetskoj sceni da nije jednog podatka koji će sunčani ljetni pejzaž s vjetroelektranom na brežuljku ipak obojiti sivim tonovima. Naime, ne računa li se Rusija (većina naftnih nalazišta je u azijskom dijelu), Norveška je najveći europski izvoznik nafte. Dakle, u svemu ima i malo licemjerja jer svoj životni stil, borbu za visoke ekološke norme i skupe električne automobile Norvežani mogu zahvaliti i omraženoj nafti.