Razlog za zabrinutost: Najvažniji europski prometni koridor, rijeka Rajna, u problemima je zbog globalnog zatopljenja!

Od 1985. godine do 2018. godine ljetni vodostaj Rajne je u konstantnom padu što govori o jasnom i negativnom trendu

Prošlo je ljeto u Njemačkoj bilo sušno. Koliko god neki negirali problem globalnog zatopljenja (najglasniji je američki predsjednik Trump), ono se događa i klima se mijenja. Ljeto bez oborina imalo je ogroman utjecaj na njemačko gospodarstvo, a izazvalo je i veliku zabrinutost jer europska prometna žila kucavica, rijeka Rajna, nije bila plovna gotovo mjesec dana. Ona je ključna vodena autocesta za transport roba od Švicarske do najveće europske luke, one rotterdamske. Povezuje ključnu njemačku ruhrsku oblast, a pritokama i Stuttgart te Frankfurt. Značaj Rajne na njemačko gospodarstvo je takav da je mjesec dana niskog vodostaja utjecalo na usporavanje njemačkog gospodarskog rasta. Ako ste ikad stali uz obale te rijeke mogli ste i sami vizualno svjedočiti nevjerojatnom prometnom krvotoku u kojem se smjenjuju teretni brodovi s turističkim kruzerima.
Zbog ljetne obustave prometa čeličana ThyssenKrupp obustavila je isporuku materijala Volkswagenu. Jednostavno, logističari najveće europske čeličane nisu mogli prevesti rudu Rajnom do svoje tvornice u Duisburgu. Kemijski div BASF izgubio je 250 milijuna eura jer je morao tražiti skuplje alternativne oblike prijevoza za svoje proizvode. Transport brodovima jeftiniji je i 40 posto od prijevoza željeznicom. Brodovi mogu prevoziti teret i do pet puta teži od svoje mase. Sve do prosinca riječni brodovi, zbog niskog vodostaja, nisu mogli prevoziti teret punim kapacitetom (prevoze i naftne derivate) pa je došlo i do nestašica goriva na benzinskim postajama u njemačkom Baden-Wuerttemburgu.
Rajna se, kao sve rijeke, hrani kišom, ali i otapanjem snijega u švicarskim Alpama. Međutim, dotok vode iz tog izvora smanjio se 28 posto od 1973. godine do danas. Od 1985. godine do 2018. godine ljetni vodostaj Rajne je u konstantnom padu. Globalno zatopljenje počelo je ozbiljno utjecati na gospodarstvo