Susretljivi automobili: Od 2022. godine svaki novi Ford ‘pričat’ će s okolinom!

C-V2X će unaprijediti sigurnost automobila jer će im pružiti mnogo više informacija o okolišu – poput lokacije pješaka čiji će pametni telefoni emitirati signal koji će vozilo prepoznati

Dosad biste sjeli u automobil, krenuli na posao, bili maksimalno fokusirani. Potom biste popodne sjeli u automobil i polusneni krenuli kući. Uglavnom ne biste imali problema i parkirali biste se ispred kuće gdje vas je čekao mir, ili pak supružnik i podmladak željan pažnje. Mnogo toga u vašim životima neće se promijeniti, i dalje će vas u stanu čekati jedan, dva, tri… mala terminatora sa specifičnim željama, ali koncept vožnje će sigurno krenuti u nekom drugom smjeru.
C-V2X kao da je naziv nekog novog robota u umornoj filmskoj franšizi Ratova zvijezda. No, u ovom slučaju riječ je o nečemu mnogo prizemnijem, odnosno o sustavu koji ćemo uskoro koristiti mi Zemljani. Tako je Ford nazvao svoj novi uređaj za umrežena vozila koji će od 2022. ugrađivati u sve nove automobile (na počeku u SAD-u), a imat će mogućnost komuniciranja automobil – sve ostalo. Mnogo se govorilo o vozilima koji će moći međusobno razmjenjivati ključne informacije o položaju na cesti i tako unaprijediti sigurnost, ali sad Ford ide i korak dalje te će osigurati vezu automobila i svih ostalih subjekata u prometu, ali i sektoru prehrane. Sustav će, naime, moći automatski platiti račun u drive-in restoranu, a to će mnogim Amerikancima biti draža opcija od prepoznavanja prometnih znakova i sličnih prometnih situacija.
Ford će svaki automobil opremiti mobilnom 5G tehnologijom (deset puta bržom od trenutne širokopojasne) i tako će svoje rješenje učiniti mnogo jeftinijim jer će koristiti infrastrukturu koja će biti izgrađena.
C-V2X će unaprijediti sigurnost automobila jer će im pružiti mnogo više informacija o okolišu – poput lokacije pješaka čiji će pametni telefoni emitirati signal koji će vozilo prepoznati. U Fordu kažu da će s njihovom tehnologijom automobili doslovno imati mogućnost vidjeti što se događa iza zavoja. Ford će C-V2X koristiti i u autonomnim vozilima.