Vinilni podovi i vatrootporni namještaj mogu biti opasni po dječje zdravlje

Mnoge od tih kemikalija uključene su u nepovoljne zdravstvene učinke na djecu, bolesti i stanja poput ADHD-a, autizma pa čak i raka

Istraživanja koja su objavljena 17. veljače, na godišnjem sastanku Američkog udruženja za napredak znanosti, pokazuju da djeca koja žive u domovima s vinilnim podovima ili dnevnim boravkom s namještajem koji sadrži tzv. usporivače gorenja imaju mnogo veće koncentracije kemikalije u krvi i mokraći od druge djece. Proizvođači obično koriste polu-isparavajuće organske spojeve, kao što su plastifikatori i usporivači gorenja, za izradu elektronike, namještaja i drugih kućnih elemenata. Upravo ti polu-isparavajući organski spojevi povezani su sa zdravstvenim problemima.
– Mnoge od tih kemikalija uključene su u nepovoljne zdravstvene učinke na djecu, bolesti i stanja poput ADHD-a, autizma pa čak i raka – rekla je na konferenciji za novinare istraživačica za zdravlje okoliša Heather Stapleton sa Sveučilišta Duke te dodala da je važno da razumijemo koji su primarni izvori tih kemikalija unutar kuće.
Stapleton i njezini kolege istraživali su izloženost kod 203 djece u dobi od 3 do 6 godina. Tim je iz domova testirane djece skupljeo uzorke prašine i zraka, zajedno s malim predmetima poput jastuka za kauč. Istraživači su također prikupili uzorke urina i krvi djece.
Rezultati su pokazali da djeca koja žive u domovima s vinilnim podovima imaju koncentracije nusproizvoda ili plastifikatora Benzyl butyl phthalatea (BBP) u urinu oko 240 nanograma po mililitru u prosjeku, dok djeca koja žive u domovima bez vinilnog poda imaju u prosjeku samo 12 nanograma po mililitru.
– Nije jasno kako i koliko će se razina te kemikalije u dječjim tijelima promijeniti tijekom nekoliko godina, ali kontakt povezan je s respiratornim i reproduktivnim poremećajima – kaže Stapleton.
Djeca iz domova s namještajem u dnevnom boravku koji sadrži usporivače gorenja koji sadrže polibromirani difenil etera (PBDE), imala su u prosjeku koncentraciju tih spojeva u krvnom serumu oko sedam puta višu od druge djece. Izlaganje PBDE-ima, prema Agenciji za zaštitu okoliša SAD-a (EPA), povezano je s nekoliko kognitivnih problema, kao što su niži IQ i hiperaktivnost, kao i rak i druge bolesti.
Glenn Morrison, inženjer zaštite okoliša na Sveučilištu Sjeverne Karoline u Chapel Hillu, komentirao je istraživanje:
– Dugo vremena, među istraživačima je postojala pretpostavka da namještaj u kućanstvu ne oslobađa te spojeve dovoljno brzo da bi se uspjeli značajno akumulirali u tijelima stanara, što su opovrgnuli ovi rezultati istraživanja. Bolje razumijevanje načina na koji se ti spojevi nakupljaju u tijelu može utjecati na propise o tome koje se kemikalije uopće mogu koristiti za izradu proizvoda za kućanstvo te pomoći ljudima u donošenju boljih odluka o zdravim i sigurnim izborima.