VIDEO: Vozačka nekultura – prskanje pješaka vodom u nekim je državama ozbiljan prekršaj

U Kanadi je vozač kombija zbog nemjernog prskanja pješaka dobio otkaz, a u Velikoj Britaniji je najčešća kazna 100 funi i tri kaznena boda

Gotovo i nema pješaka kojega, za kišnih dana, automobil nije zalio vodom. To se često događa slučajno, a nekad u cijeloj akciji ima i namjere, pogotovo ako je vozaču osiguran brzi odlazak s ‘mjesta zločina’. Prskanje pješaka vodom u Hrvatskoj nije kažnjivo pa nam ostaje samo grižnja savjest, a ako smo to učinili namjerno, nekažnjeno uživanje u posljedicama nekulturnog čina.
Prskanje pješaka vodom u nekim je državama, pak, ozbiljan prekršaj, a nerijetko su to i zemlje s visokom razinom vozačke kulture. Tako je u Velikoj Britaniji propisana kazna do 5000 funti za čin nekompetencije, sebičnosti i agresivnosti u prometu. U praksi su, naravno, kazne mnogo niže pa je najčešći oblik penalizcije nekulturnih vozača 100 funti (oko 860 kuna) te čak tri kaznena boda. Prskanje pješaka nije bezazleno. U nekim kanadskim državama kazna ide i do 500 dolara. Jedan slučaj u Ottawi (na snimci) prošle godine obišao je cijelu zemaljsku kuglu jer je, naravno, u današnjem visoko tehnološkom svijetu – snimljen. Naime, vozač kombija je namjerno vozio preko lokvi i prskao pješake. Nakon objave snimke dobio je otkaz.

U Bosni i Hercegovini kazna za prskanje pješaka je oko 140 kuna. Na kraju, ovakvo ponašanje nije samo nekulturno. Brzi prelazak automobilom preko lokvi možde potaknuti i opasan akvaplaning, gubatk kontrole nad vozilom, a nikad ne možta znati što je doista ispod lokve – mogu to biti kamen ili rupa koji će oštetiti gumu ili naplatak.