Vozači Ubera u Londonu tuže gradonačelnika Sadiqa Khana zbog rasizma

Čak 94 posto vozača Ubera pripadnici su manjina, odnosno nisu bijele boje kože, dok su vozači crnih taksija u 88 posto slučajeva bijelci

Odluka o naplati ulaska u središte Londona izazvala je lavinu protesta vozača taksija. Naime, vozači Ubera podigli su tužbu protiv gradonačelnika Sadiqa Khana (porijeklom iz Pakistana) zbog rasizma. Naime, njima će se od 4. travnja naplaćivati 11.50 funti za ulazak u središte grada nakon što je Grad usvojio odluku o takozvanoj taksi za onečišćenje zraka, a istovremeno su taksi vozači legendarnih crnih taksija (Black Cabs) oslobođeni plaćanja takse. Zbog čega rasizam? Čak 94 posto vozača Ubera pripadnici su manjina, odnosno nisu bijele boje kože, dok su vozači crnih taksija u 88 posto slučajeva bijelci. Neovisni sindikat podržava Uberove taksiste u tužbi, a navodi se da će na godišnjoj bazi vozači izgubiti oko 3000 funti budu li plaćali taksu.
Odvjetnici londonskog gradonačelnika iznijeli su obranu i tvrde da ta mjera nema nikakve veze s rasizmom: crnim taksijima ne naplaćuje se taksa zbog toga što oni zbog svoja visine i velikog otvora vrata jedini omogućuju kvalitetan pristup osobama s invaliditetom, odonosno osobama u kolicima. Inače, vozači crnih taksija već dugo ratuju s vozačima Ubera – atmosfera je slična kao i u svim zemljama u kojima se proširila ta prijevoznička usluga.