VIDEO: Trake za nuždu za kamione su način da se spriječe cestovne tragedije!

Nerijetko nakon kontroliranog bijega na Escape Ramp slijede i brojna oštećenja ovjesa za kamione, ali i to je mnogo jeftinije i sigurnije nego prouzročiti tešku prometnu nesreću

Video snimljen u SAD-u pokazuje kamion na nizbrdici kojem su zbog opterećenja počele otkazivati kočnice, odnosno počele su se pregrijavati. Spuštati se dalje s kamionom koji akcelerira bilo bi opasno po život – ne samo vozača kamiona nego i ostalih sudionika u prometu. Zbog oštećenja kočionog sustava i nemogućnosti da se kamion zaustavi na nizbrdici (ako to iz nekog razloga ne mogu učiniti ni retarderi) dizajnirani su izlazi za nuždu za kamione ili trake za nuždu, takozvani Escape ramp, Runaway truck ramp, Runaway truck lane ili Escape lane – ovaj infrastrukturni zahvat na autocestama, ali i ostalim brdskim cestama na kojima prometuju kamioni i autobusi ima mnoga imena, ali istu funkciju.

Takve se površine grade na nizbrdicama, uglavnom prije zavoja i zasebne su trake ograničene dužine. Podloga je često pijesak, makadam, a mogu to biti i čelične mreže koje usporavaju kamione i autobuse. Uglavnom su ti dijelovi ceste povišeni kako bi i tako usporili kamione, odnosno što prije raspršili njihovu kinetičku energiju.

Nerijetko nakon kontroliranog bijega na Escape Ramp slijede i brojna oštećenja ovjesa za kamione, ali i to je mnogo jeftinije i sigurnije nego prouzročiti tešku prometnu nesreću. Prošle godine je vozač iz Teksasa propustio iskoristiti traku za nuždu i s kamionom kojem su otkazale kočnice zaletio se u kolonu vozila na autocesti. U nesreći su smrtno stradale četiri osobe.

Ovo je još jedna scena s američkih autocesta snimljena u siječnju 2020. godine.