Nema više Tutora: Talijanska policija ima novi sustav za nadzor brzine na autocestama!

Zasad je pokriveno 420 kilometara na 46 dionica - mnogo manje od Tutora, a ta mreža neće tako brzo rasti

Vjerojatno vam nije poznato, ali cijeli dio mreže Tutor, kamera za nadzor prosječne brzine na talijanskim autocestama, morao je biti ugašen. Naime, došlo je do spora oko intelektualnog vlasništva na patente ovog sustava (jedna privatna tvrtka polagala je pravo na patente) i odlukom suda ti su uređaji morali biti ugašeni. Sistem je funkcionirao na 300 dionica autocesta u Italiji.

Sad je pak počela ugradnja novog sustava kamera za mjerenje prosječne brzine na dionicama autocesta (i kažnjavanja onih koji voze prebrzo). Zasad je pokriveno 420 kilometara na 46 dionica – mnogo manje od Tutora, a ta mreža neće tako brzo rasti jer novi sustav SICVe PM zahtijeva mnogo veću snagu računala nego Tutor i postoji velika opasnost da se središnje računalo preoptereti. Zbog toga je policija odlučila pokriti samo najkritičnije dionice na kojima su najčešće prometne nesreće, njih 46.

Donosimo vam mapu talijanske policije i najvažnije dionice na kojima je instaliran novi sustav kamera.

Neke od dionica na kojima je novi sustav kamera:

A1 Milan – Napulj: od Modene jug do spajanja na A14 (oba smjera)

A4 Torino – Trst: od Dalmine do Capriate te od Capriate do Cavenagoa (oba smjera)

A14 Bologna – Ancona: od Barija sjever do Bitonta te od Castel San Pietra do Imole (sjeverni smjer)

A8 Milano – Varese: od Castellanze do Busto Arsizija (sjeverni smjer)

A13 Bologna – Padova: od Ferrare sjever do Ferrare jug, od Ferrare jug do Alteda (južni smjer)…

Popis svih dionica je na ovom dokumentu:

Nemojte misliti da ovo znači da kroz Italiju možete juriti maksimalnom brzinom. Savjetujemo vam da i dalje da poštujete ograničenja brzine (na autocestama 130 km/h). Naravno, razlog je prometna sigurnost, ali i činjenica da je talijanska policija mnogo aktivnija na autocestama, česšće su kontrole s fiksnim i mobilnim radarima i kamerama koji registriraju trenutnu brzinu. Dakle, oprez!