Trideset godina Citroëna XM: Svemirski brod na kotačima!

Kad je prije trideset godina predstavljen Citroën XM malo je bilo onih koji ga nisu začuđeno gledali

Nasljednik CX morao je biti poseban automobil, a i bio je! Kad je prije trideset godina predstavljen Citroën XM malo je bilo onih koji ga nisu začuđeno gledali. Bio je to doista jedan od onih automobila koje je nemoguće usporediti s nekim drugim vozilom. Dizajnerski poseban, XM je bio tehnološka nadogradnja CX-a s novom generacijom hidropneumatskog ovjesa. On je bio elektronski nadziran, a pet senzora razmještenih po ključnim sustavima detektiralo bi stil vožnje i po tome namještalo tvrdoću ovjesa.

Citroën XM bio je opremljen s dvolitrenim benzincem sa 121 KS te 3,0-litrenim V6 motorom sa 167 i 200 KS. Također, tu je bio i 2,1-litreni dizelaš sa 109 KS. S redizajnom 1994. godine, XM je blago redizajniran, a bitno je unaprijeđena i kvaliteta na koju je bilo dosta prigovora. Ovaj svemirski brod na kotačima bio je dugačak 471 cm, a nešto neugledniji karavan skoro je dosegnuo pet metara (496 cm).

U jedanaest godina proizvodnje ukupno je isporučeno 333.405 primjeraka XM-a, što nije spektakularan rezultat. Danas je XM tražena roba i u budućnosti će sigurno imati status oldtimer klasika.