Nijemci su izračunali: Koliki je utjecaj brzine u prometnim nesrećama sa smrtno stradalima?!

Broj poginulih veći je na dionicama na kojima nema ograničenja brzine, ali ti dijelovi autocesta čine 70 posto ukupne mreže autocesta

U Njemačkoj vode napredna prometna istraživanja, a Državni ured za statistiku objavio je podatke o tome koliko brzina neprilagođena uvjetima na cesti doista utječe na prometne nesreće s poginulim osobama.

Statistika se odnosi na 2018. godinu i mrežu njemačkih autocesta. Državni ured za statistiku pažljivo je analizirao podatke svih službi koje su uključene u analizu prometnih nesreća i došao je do sljedećih spoznaja – na dijelovima autocesta gdje nema ograničenja brzine smrtno je stradalo 135 ljudi (od ukupno 301 poginulog) zbog brzine neprilagođene uvjetima na cesti (45 posto), a na dionicama gdje je prisutno ograničenje brzine poginula je 61 osoba od ukupno 123 žrtve (50 posto).

Broj poginulih veći je na dionicama na kojima nema ograničenja brzine, ali ti dijelovi autocesta čine 70 posto ukupne mreže autocesta pa se ne može izvoditi statistički zaključak o njihovoj većoj opasnosti.

Državni zavod za statistiku spominje i neodržavanje razmaka između vozila kao drugi važan uzrok prometnih nesreća na autocesti.