Utjecaj boje vozila na prometnu sigurnost: Plavi automobili češće će sudjelovati u nesrećama nego žuti!

Posebice noću žuti taksiji su mnogo uočljiviji nego plavi pa je i vrijeme reakcije drugih vozača mnogo brže kad se nađu u situaciji da moraju izbjeći takvo vozilo

Možda će vam se po naslovu teksta činiti da skrećemo na teritorij tarota, televizijskih proroka i sličnih artista koji vješto meandriraju između kakve-takve relevantnosti i slobodne sudačke prosudbe kad su u pitanju želje tražitelja usluga, ljudi koji traže da im proriču budućnost. No, teza da plavi automobili sudjeluju u više prometnih nesreća od žutih je znanstvena, jednostavna i logična, a postavili su je istraživači Državnog sveučilišta Singapur. Oni su analizirali 3341 vozača taksi tvrtke u Singapuru, koji su vozili plave i žute automobile.

Vozači u žutim taksijima imali su šest puta manje nesreća u tri godine nego oni s plavim taksijima premda su, ugrubo, prešli sličan broj kilometara. Razlog? Boja vozila! Posebice noću žuti taksiji su mnogo uočljiviji nego plavi pa je i vrijeme reakcije drugih vozača mnogo brže kad se nađu u situaciji da moraju izbjeći takvo vozilo ili ga jednostavno vidjeti na cesti pri skretanju, pretjecanju… Dakle, automobili živih boja mogli bi vas spasiti od nesreća. Ponekad ih nije lijepo vidjeti na cestama, ali su učinkoviti.