Najteže prometne nesreće: Eksplozija cisterne s plinom u Španjolskoj je izazvala katastrofu!

Dvije su verzije događa - po jednoj je plin iz cisterne curio prije same nesreće, a po drugoj spominje se pucanje gume zbog kojeg je kamion udario u zid

U mnogim prometnim nesrećama istraga ustanovi pogubne ljudske greške koje imaju veze s neznanjem, pohlepom… Najveća europska prometna tragedija u cestovnom prometu poznata je kao Los Alfaques disaster, zbila se uz turistički kamp u Alcanaru u Španjolskoj 11. srpnja 1978. godine.

Pedesetogodišnji vozač Francisco Imbernón Villena vozio je cisternu s plinom propilenom. Šefovi su ga poslali na lokalnu cestu jer nisu htjeli plaćati cestarinu na autocesti, a sama cisterna je bila pretovarena za čak četiri tone.

Dvije su verzije događa – po jednoj je plin iz cisterne curio prije same nesreće, a po drugoj spominje se pucanje gume zbog kojeg je kamion udario u zid. Uglavnom, vjetar je počeo nositi oblak plina prema kampu Los Alfaques sve do diskokluba u sastavu tog turističkog objekta. U to vrijeme, premda se radilo o ranim popodnevnim satima, klub je bio pun. Plin je naišao na izvor plamena (cigareta, upaljač…) i dogodila se katastrofalna eksplozija. U radijusu od 300 metara sve je doslovno nestalo, poginulo je 217 ljudi, a 200 je još opečeno. Ljudi su u panici skakali u more ili su se pokušavali spasiti…

Nakon ove nesreće španjolske vlasti zabranile su prometovanje kamionima s opasnim teretima u gradovima i naseljenim mjestima. Dvije tvrtke koje su odgovorne za tragediju platile su 13.23 milijuna eura kompenzacija obiteljima stradalih turista. Nitko nije završio u zatvoru.