Životni stil je presudan: Šveđani nisu zatvorili kafiće, restorane, škole…, a ipak nemaju velik broj zaraženih koronavirusom!

Prema podacima Eurostata, više od 50 posto Šveđana živi u samostalnim domaćinstvima, odnosno ne dijele kuće i stanove ni s kim pa se i infekcija ne širi u obiteljima

U Europi je uglavnom sve zatvoreno zbog pandemije koronavirusa. U Švedskoj, međutim, sve radi – škole, vrtići, restorani, kafići, skijališta, frizerski saloni… Zatvorena su tek sveučilišta, a okupljanja su ograničena na 50 ljudi. Švedska ima 3700 zaraženih što je relativno malo uzme li se u obzir razina izloženosti. Sad se svi pitaju koji je švedski recept, je li riječ o nekom posebnom genetskom kodu li sličnom dokazu otpornosti?
Međutim, odgovor bi mnogo biti mnogo jednostavniji. Prema podacima Eurostata, više od 50 posto Šveđana živi u samostalnim domaćinstvima, odnosno ne dijele kuće i stanove ni s kim. Mladi Šveđani osamostaljuju se već s 18, 19 godina. Bjorn Olsen, infektolog i profesor na Sveučilištu Uppsala tvrdi:
– Imate li kućanstva s više generacija doći će do bržeg širenja zaraze. Imamo mnogo samaca koji tako žive u Stockholmu i drugim gradovima te to sigurno utječe na smanjenje brzine širenja koronavirusa.