Njemački problemi s kaznama u prometu: Sad je i vlast svjesna da su preoštre!

S prvim rigorozinim kaznama porastao je pritisak javnosti

Nove kazne za vozače njemački ministar prometa Andreas Scheuer pozdravio je riječima: Zadovoljan sam, napokon smo zaštitili ugrožene skupine u prometu! No, vrlo brzo se suočio s pritiskom javnosti, krenuli su potpisi i ankete. Vozačima takve kazne ne odgovaraju, misle da su prestroge!

Podsjetimo, od 28. travnja vozače u Njemačkoj čekaju mnogo teže kazne za prekršaje u prometu. Vozite li 21 km/h brže od ograničenja u naseljenim područjima čeka vas kazna od 80 eura, dva kaznena boda te će vam oduzeti vozačku dozvolu na mjesec dana. Sve navedena kazne vrijede i ako ste brži od 28 km/h na otvorenoj cesti. Kazne za parkiranje na pješačkim stazama i biciklističkim stazama povećane su s 15 na 100 eura. Također, ako je netko parkiran duže od sat vremena na tim površinama dobit će i jedan kazneni bod. Ako blokirate put hitnim službama kazna je 320 eura (prije 200 eura). Vozači automobila i kamiona moraju obilaziti bicikliste u gradu s 1.5 metra razmaka, a izvan grada razmak mora biti 2 metra. Kamioni se pri skretanjima desno u gradovima moraju kretati brzinom koja ne smije biti viša od 11 km/h – kako bi zaštitili bicikliste. Zabranjuje se parkiranje vozila osam metara od raskrižja na kojima su i biciklističke staze. Vozači koji agresivno ubrzavaju te su im i vozila bučna platit će 100 eura (prije 20 eura). Ne smiju se koristiti aplikacije na pametnim telefonima ili navigacijama u vozilima koje upućuju na položaj kamera za nadzor brzine.

Scheuer je već u svibnju naglasio da su neke kazne prestroge, a sad je krenuo i dalje. Protiv novih kazni lobira kod 16 ministara prometa u saveznim državama, a posebno ga sad smetaju dijelovi o oduzimanju vozačke dozvole, koji su preoštri. Naime, pojavili su se i prvi veći problemi jer dio vozača u Berlinu kažnjen na velikim avenijama s četiri trake na kojima je brzina ograničena na samo 30 km/h, a isto se odnosi i na dijelove Autobahna na kojima se brzina smanjuje na samo 100 km/h. Mnogim vozačima očigledno je teško usporiti odmah nakon znaka ograničenja i ostaju bez vozačke dozvole… Uglavnom, ako vozite u Njemačkoj, očekujte promjene o kojima ćemo vas obavijestiti.