Američki trendovi: Pick-upovi koji ispuštaju crnu dimnu zavjesu ozbiljan su problem!

Coal Running osigurava se skidanjem filtra čestica čađi, softverskim preinakama ili modifikacijama na motoru

SAD je velika država, a na ogromnoj površini, logično, mnogo je različitosti. U Kaliforniji brinu o zaštiti okoliša, promoviraju električne automobile, na primjer, a negdje u Idahou gotovo nitko o tome ne brine previše.

New York Times je objavio zanimljivu priču o tome da pola milijuna dizelskih pick-upova proizvodi više dušikovih oksida, opasnih po zdravlje, od devet milijuna kamiona. Nisu to obični, tvornički, pick-upovi, nego vozila u koja je ugrađen poseban softver, koji bismo mogli nazvati sličnim Volkswagenovom, s kojim je 2015. godine osramotio dizelske motore.

U nekim dijelovima Amerike takozvani Coal Running je tradicija, a njezin klimaks je ispuštanje većih količina crnog dima iz ispušnog sustava nakon dodavanja gasa. Mnogim Amerikancima to je i vrsta protesta prema svima onima koji brinu o zdravlju planeta. Coal Running osigurava se skidanjem filtra čestica čađi, softverskim preinakama ili modifikacijama na motoru. Ti ugrađeni sustavi mogu varati na tehničkim pregledima pa su emisije i dalje u granicama normale. Na pregledu je sve OK, a na lokalnom stočnom sajmu vlasnik pick-upa daje si oduška, veselo pritišće gas, a iz ispušnog sustava prodire masni crni dim.

Sad se za cijeli slučaj zainteresirala Agencija za zaštitu okoliša SAD-a i u potrazi je za tvrtkama koje rade ove preinake, a slijede i visoke kazne.