Nove prometne kamere: Ne mogu im pobjeći vozači koji koriste mobitele u vožnji!

Tijekom testnog razdoblja, u samo 6 sati, dvije su kamere snimile više od četiri stotine vozača koji su koristili telefon u vožnji - dovoljno za novčane kazne za gotovo 100.000 eura

Pisali smo o novim prometnim kamerama u Nizozemskoj, koje su prije svega namijenjene praćenju korištenja mobitela u vožnji. Sad su poznati i prvi rezultati probnog rada. Čini se da će s ovim kamerama uplate u proračun biti toliko obilne da će nizozemski ministar financija skakutati od sreće kao dječarac kad mu roditelji kupe prvu loptu.

U posljednjih godinu dana više od 120.000 kazni uručeno je vozačima koji su koristili telefon za volanom, pokazuju podaci Instituta za istraživanje sigurnosti cestovnog prometa. Te su kazne prikupljene klasičnom metodom policijskog nadzora. Sada se sve mijenja i s kamerama je potencijal lovljenja vozača u prekršajima mnogo veći.

–  Ako nove pametne kamere rade tijekom cijele godine, taj će se broj lako udvostručiti. One sve vide – kaže državni prometni tužitelj Achilles Damen. Tijekom testnog razdoblja, u samo 6 sati, dvije su kamere snimile više od četiri stotine vozača koji su koristili telefon u vožnji (slali poruke ili razgovarali) – dovoljno za novčane kazne za gotovo 100.000 eura.