Njemački test: Najskuplje sredstvo za čišćenje vjetrobranskog stakla je – najgore!

Svako sredstvo za čišćenje prozora otporno na smrzavanje je bolje od nijednog, ali na testu njemačke stručne organizacije KÜS, pokazalo se da je samo polovica kandidata dobila solidnu ocjenu

Pobjednik s ocjenom vrlo preporučljivo je koncentrat Sonax AntiFrost & KlarSicht. Redoslijedom od najboljeg do najgoreg preporučuju se Aral Klaresicht Winter Concentrate, koncentrat antifriza za vjetrobransko staklo Auto XS tvrtke Aldi Süd, antifriz vjetrobranskog stakla Robby Rob i turbo koncentrat vjetrobranskog stakla Nigrin Performance. Nadalje idu Ernst Eisfrei Clear View koncentrat, Euro Lub Clear View zimski koncentrat, Caramba zimski koncentrat za čišćenje prozora, Shell EasyClean zimski Clear View koncentrat pokazali su se samo uvjetno preporučljivim.  Zanimljivo je da je najgori ali i najskuplji proizvod na testu koncentrat protiv smrzavanja vjetrobranskog stakla Total Wash.

Dobar proizvod protiv zimskih uvjeta ne bi smio samo ukloniti tipičnu slanu maglu s vjetrobranskog stakla, već i popustiti takozvanu hidrofobnu prljavštinu. To je film za podmazivanje koji se sastoji od abrazije guma, prašine iz kočnica, ispušne čađe, motornog ulja, voska iz autopraonice i predstavlja pravi izazov za sredstva za čišćenje vjetrobranskog stakla zimi, jer se na vjetrobransko staklo drži još tvrdoglavije od soli.

KÜS (Njemačka organizacija za pregled motornih vozila – samostalni stručnjak za motorna vozila) testirao je proizvode u specijalnom laboratoriju. Potpuno automatski ispitni uređaj za pranje vjetrobranskog stakla jamči identične uvjete za svaku probnu vožnju. Klima uređaj i ventilatori simuliraju vožnju pri temperaturi od nula Celzijevih stupnjeva i brzinu od 25 km / h. Zimska testna nečistoća (hidrofobna nečistoća) koja se automatski nanosi na čisti prozor odgovara specifikacijama udruge deterdženata IKW. Budući da test uključuje koncentrate, miješa se s vodom iz slavine u omjeru 1: 1, tako da postoji zaštita od smrzavanja na oko minus 20 stupnjeva. Za svaki probni rad sredstva za čišćenje, prljavština se prvo nanosi na prozor, a zatim se jednom obriše bez vode kako bi se prljavština rasporedila. Zatim se odvija deset ciklusa brisanja smjesom koja se raspršuje kroz mlaznice perača vjetrobranskog stakla – 50 mililitara ispitivanog proizvoda prska se na prozor po ciklusu brisanja.