Europski primjer: Nema milosti za korištenje mobitela, sedam vozača autobusa dobilo je otkaz!

Korištenje mobilnog telefona smanjuje sigurnost u prometu jednako kao da vozite s povišenom razinom alkohola u krvi - kaže norveški prijevoznik

Norveški prijevoznik Vy Buss otpustio je sedam svojih vozača autobusa jer su koristili mobitel u vožnji. Otkazi su se dogodili nakon što je tvrtka poduzela nužne mjere povezana s problemima koji su uočeni još od 2018. godine.

– Postali smo svjesni sve većeg problema kada su nam se kupci i javnost s tog područja sve češće obraćali zabrinuti zbog vozača koji su se u vožnji koristili mobilnim telefonima – kaže menadžer komunikacija Åge-Christoffer Lundeby.

Vy Buss primio je prijave o 23 takva incidenta u 2019. godine, četiri u 2020. godini, a do sada je primio jednu u 2021. godini.

– U sedam slučajeva otpušteni su stalno zaposleni vozači. U nekim slučajevima zamjenski dežurni vozači nisu ponovno angažirani jer postoje izvještaji o njihovom korištenju mobilnih telefona tijekom vožnje, kaže Lundeby – i dodaje:

– Tvrtka ima ukupno 5300 vozača, a uspostavljen je i dijalog sa sindikatima. Složili smo se da je ovo nužan proces. Mislimo da je to imalo dobar učinak. To se radi kako bi se smanjio broj opasnih prometnih situacija, a ne da bi se tvrdoglavo postupalo sa zaposlenicima. Sedam je mali broj među 5300 vozača, ali i jedan slučaj je – jedan slučaj previše. Zakon je sasvim jasan, a jasno je i istraživanje. Korištenje mobilnog telefona smanjuje sigurnost u prometu jednako kao da vozite s povišenom razinom alkohola u krvi.