Znate li da u kočionim disk pločicama ima indijskih oraščića?! Uskoro ćemo u vozilima imati rajčice i ljuske jaja?

Potraga za novim materijalima je i potraga za većom trajnošću

Na Ohio State Universityju, u kooperaciji s proizvođačem autodijelova Tennecom, rade na novoj generaciji gumenih proizvoda za automobile. To su buduće gume, gumene brtve i gumeni dijelovi ovjesa koji služe za utišavanje buke. Kuriozitet je da će u te nove materijale biti ugrađena kožica rajčice te ljuske jaja. Naime, znanstvenici u Ohiju su zaključili da su ti prirodni materijali iznimno čvrsti, a samelju li se i pomiješaju s drugim materijalima mogu činiti iznimnoi čvrst spoj.

Sigurno vam nije poznato da je u većini kočionih obloga na vašim automobilima i ulje ljuski indijskih oraščića. U toj leguri, osim aluminija, cinka i drugih metala, dodaje se i malo ulja. Zbog čega? Kako kočenje ne bi bilo agresivno, odnosno kako bi kočione obloge bile ‘masnije’ i kako bi se njihova sila mogla ispravnije dozirati.

Potraga za novim materijalima je i potraga za trajnošću. Naime, s autonomnim vozilima očekuje se da će na dnevnoj bazi raditi i 20 sati. Današnji automobili tijekom 95 posto dana uglavnom su parkirani – neiskorišteni. Automobili budućnosti bit će mnogo više u prometu, a zbog toga će trebati napredovati i komponente od kojih su konstruirani.

Tesla nudi veganska sjedala te upravljač obložen sintetičkom kožom. Volvo će u svom Polestaru 2 nuditi materijale koji neće biti proizvedeni od životinjskih prerađevina – dakle, neće biti klasične kože!