Električni automobili su budućnost, ali…: U Njemačkoj raste interes za rabljenim dizelašima!

Potražnja za rabljenim dizelašima javlja se i zbog činjenice da su ih mnogi proizvođači automobila izbacili iz svojih novih programa

Primjer iz Njemačke pokazuje sve paradokse situacije u Europi. Naime, dok u Njemačkoj raste prodaja novih električnih automobila, političari ih snažno promoviraju i subvencioniraju proračunskim novcem, na tržištu rabljanih sasvim druga priča. Prosječnom kupcu cijeli je koncept električne mobilnosti dalek poput Sibira jer bi mu ispraznio džepove i obvezao ga na dugu kreditnu liniju. Na tržištu rabljenih u posljednjih mjesec dominiraju dizelaši.

Rabljeni automobili također nisu dostupni u Njemačkoj. Prema njemačkoj vladi, rabljeni automobili pronalaze kupca 4.5 puta brže nego mjesec prije. Web stranica Mobile.de prema ponašanju kupaca vidi da su automobili srednje klase, sportski automobili i automobili s dizelskim motorom posebno popularni. Pregled oglasi s dizelskim automobilima porastao je za 19 posto u odnosu na sva ostala vozila, javlja njemački Focus. Velika potražnja naravno također utječe na rast cijena ovih modela. U prosjeku je cijena rabljenih porasla za 13 postu u odnosu na lipanj 2020.

Potražnja za rabljenim dizelašima javlja se i zbog činjenice da su ih mnogi proizvođači automobila izbacili iz svojih novih programa. Prorijedili su se, a ljudima su potrebna ekonomičnija rješenja za duža putovanja. Također, zbog novog njemačkog poreza na emisije CO2, dizelaši su ipak ostali jeftiniji od benzinaca. Potražnja za dizelašima u Njemačkoj mogla bi utjecati i na tržište rabljenih u Hrvatskoj. Mogla bi se smanjiti ponuda, a modeli bi mogli postati skuplji.