Bezos, Gates…, financiraju bušenje: Kreće potraga za metalima za električna vozila na Grenlandu!

Tvrtka u privatnom vlasništvu traži sirove strateške materijale pomoću umjetne inteligencije, strojeva i računarstva

Električni automobili će se množiti poput gljiva nakon kiše, ali nedostaje sirovina za baterije. U pokušaju rješavanja ovog problema, tvrtka za istraživanje minerala KoBold Metals, koju podržavaju osnivači,  poput pokretača Microsofta Bill Gatesa, osnivača Amazona Jeffa Bezosa, osnivača Bloomberga Michaela Bloomberga i osnivača Bridgewater Associates Raya Dalia, dogovorila je suradnju s Bluejay Miningom te će u ponedjeljak krenuti u potragu za rijetkim metalima na Grenlandu.

KoBold Metals, tvrtka čija je misija otkriti i razviti nove ‘etičke izvore’ (tako ih zovu) rijetkih materijala za električna vozila uložit će 15 milijuna dolara u Bluejayjev projekt Disko-Nuussuaq na Grenlandu u potrazi za niklom, bakrom, kobaltom i platinom. Tvrtka u privatnom vlasništvu traži sirove strateške materijale pomoću umjetne inteligencije, strojeva i računarstva.

Sredstva će se koristiti za provođenje evaluacije i početno bušenje. KoBold će u zamjenu dobiti 51 posto vlasništva nad projektom. Licenca navodi metale poput nikla, bakra, kobalta i platine.

Svjetski bogataši, nedirnuta priroda Grenlanda, bušenje, pa i ono ‘etično’ – nije baš neka priča.