Norveški projekt za suzbijanje prevara pri kupnji rabljenih vozila: Registar u koji se upisuju sudari i oštećenja postaje obavezan?!

Norveška uprava za javne ceste podupire uvođenje registra, a on bi trebao sadržavati podatke o tome kada je nastala šteta, o kakvoj vrsti štete je riječ i tko ju je popravio

Kad spomenete prevare s rabljenim automobilima i Norvešku, prva rekacija je: ma, nemoguće, takav kriminal tamo ne postoji. No, dobri, pošteni Norvežani, čišći od jutarnje rose, također muku muče s trgovcima koji vozila prikazuju boljima nego što to doista jesu. Do njih sigurno nije stigla naša legendarna prodajna parola, malo rabljen, vozila ga doktorova žena – oni svoje simcalice provode skandinavski hladno i efikasno. 

Tako je u sudaru oštećeni automobil glumica Lise Tønne kupio trgovac Bilia, uredio ga i potom ga preprodao drugom kupcu kao neoštećeno vozilo. Ovaj slučaj podigao je prašinu u zemlji električnih automobila i nalazišta nafte. Norveški autoklub (NAF) i drugi zainteresirani čuvari norveškog poštenja su zatražili uvođenje registra rabljenih automobila, u kojem bi se pod kaznenom odgovornošću unosile sve ovakve situacije, sudari, oštećenja i slično. Kupce nitko ne bi varao, a i prodavači bi bili obeshrabreni da puste mašti na volju prilikom oglašavanja rabljanog automobila. 

Norveška uprava za javne ceste podupire uvođenje registra, a on bi trebao sadržavati podatke o tome kada je nastala šteta, o kakvoj vrsti štete je riječ i tko ju je popravio. Sada je sve na Vladi, koja će donijeti odluku, a pretpostavlja se da će podržati ovaj prijedlog. 

Ideja nije loša, a ako ju Norvežani provedu u djelu ne bi bilo loše raspitati se o detaljima…