Najteža prometna nesreća: U tunelu Salang u Afganistanu poginule su tisuće sovjetskih vojnika!

Sovjetske vlasti nikad nisu objavile što se dogodilo, ali pretpostavlja se da su se sudarili vojno vozilo i cisterna

Tijekom sovjetske vojne intervencije u Afganistanu poginule su tisuće ljudi. Broj žrtava je uglavnom prešućivan kako se sovjetska javnost ne bi suočila s bolnim posljedicama besmislene vojne avanture. Zbog toga se i malo zna o nesreći u tunelu Salang, 2. studenoga 1982. godine, ali nagađa se da je u njoj poginulo čak 3000 ljudi, uglavnom sovjetskih vojnika koji su bili na putu za glavni grad Afganistana, Kabul.

Tunel je dugačak 2.6 kilometara i nalazi se na nadmorskoj visini 3.3 kilometra. Problem su njegova širina – tek 5.1 metar te niski sigurnosni standardi. Sovjetske vlasti nikad nisu objavile što se dogodilo, ali pretpostavlja se da su se sudarili vojno vozilo i cisterna s gorivom. Oko 30 autobusa s vojnicima odmah je izgorjelo u eksploziji, a vatra se počela širiti ostatkom tunela.

Vojni garnizon koji se nalazi s obje strane tunela dobio je zapovijed da spriječi izlazak iz tunela svim osobama jer se vjerovalo da je došlo do napada. Ventilacijski sustav tunela pokvario se nekoliko dana prije nesreće i gotovo svi vojnici u tunelu ugušili su se od ugljičnog monoksida ili su spaljeni. Inače, SSSR je izgradio tunel sedamdesetih godina prošlog stoljeća.