Energetska kriza u Velikoj Britaniji: Vrećaju se dizelski vlakovi umjesto električnih! Cijena struje je dramatično visoka!

Zbog povećanja cijena energenata, prije svega plina, cijene električne energije u Velikoj Britaniji su snažno porasle

Željeznički teretni prijevoznici u Velikoj Britaniji prisiljeni su zaustaviti svoje električne lokomotive i vratiti se na dizelske vlakove, čime će se povećati emisija ugljika kao i vrijeme putovanja. Logističke tvrtke rekle su da su visoke cijene energije i povećanje pristojbi onemogućile vožnju električnih vlakova.

Freightliner, velika željeznička kompanija, objavila je da je prisiljena vratiti se na dizel. Taj je potez nazvan teškom odlukom.

Freightliner je u priopćenju naglasio:

– Kao rezultat naglih cijena na veleprodajnom tržištu električne energije u Velikoj Britaniji, cijena koju nam Network Rail naplaćuje za usluge prijevoza električnim vlakovima porasla je za više od 210 posto u razdoblju od rujna do listopada. Ovo neviđeno povećanje pristojbi za električnu energiju dovelo je do naglog povećanja troškova vođenja usluga električnog prijevoza tereta. Kao rezultat toga, Freightliner je donio tešku odluku o privremenoj zamjeni usluga električnog prijevoza tereta dizelskim prijevozom, kako bi zadržao isplativu opciju prijevoza vitalne robe i zaliha diljem Velike Britanije.

Zbog povećanja cijena energenata, prije svega plina, cijene električne energije u Velikoj Britaniji su snažno porasle.