Lampica na instrumentnoj ploči za koju (vjerojatno) ne znate: EPC pokriva cijeli niz važnih sustava vozila!

EPC-a uključuje nadzor nad brojnim elektroničkim sustavima aktivne sigurnosti poput elektroničke kontrole stabilnosti i tempomata

Od svh lampica –  EPC je najmanje poznata. Stariji automobili je uglavnom nemaju jer se njezine funkcije kriju u žutoj lampici s oznakom motora. Od novih automobila, na primjer, imaju je vozila iz Volkswagenova koncerna. Izvorno dizajnirana za obavještavanje o problemima s funkcijama paljenja i gasa, uloga EPC-a sada uključuje nadzor nad brojnim elektroničkim sustavima aktivne sigurnosti poput elektroničke kontrole stabilnosti i tempomata.

Elektronička kontrolna jedinica (ECU) vašeg vozila je mozak automobila, omogućavajući motoru, pogonu i drugim sustavima da pravilno rade. EPC prati ECU i nadzire te funkcije, a ako nešto pođe po zlu, pali se žuta EPC lampica na ploči s instrumentima.

U isto vrijeme, ovisno o kvaru, mogu se uključiti i druga svjetla upozorenja poput žaruljice za provjeru motora. U slučaju uključenja EPC lampice, tempomat bi se mogao sam isključiti, a elektronička kontrola stabilnosti bi također mogla prestati raditi. Kako bi pokušao zaštititi motor od oštećenja, mogao bi se aktivirati način rada limp-home (smanjenje snage motora).

EPC svjetlo upozorenja može biti pokazatelj manjeg problema ili vrlo ozbiljnih problema. Stoga, ako se lampica upali, odmah potražite sigurno mjesto gdje će vaše vozilo pregledati mehaničar. Čak i ako se čini da automobil radi normalno, nemojte nastaviti voziti duže nego što je potrebno. Vozilo treba pregledati mehaničar što je prije moguće. Ne bilo loše pogledati knjižicu s uputstvima vašeg vozila i vidjeti ima li EPC lampicu.