U Njemačkoj nema milosti prema prometnim prekršiteljima: Godišnje oko 80 tisuća vozača mora na Idiotentest! Pogledajte pitanja!

Test se sastoji od liječničkog pregleda, intervjua s psihologom, testa reakcije (i koncentracije) te upitnika

Medicinsko-psihološki pregled ili, narodski, Idiotentest, čeka sve njemačke vozače koji izgube vozačku dozvolu zbog vožnje pod utjecajem alkohola, droga ili prikupe previše kaznenih bodova. Zbog svega toga njemački zakonodavci misle da je vrijeme da odete na dobar pregled i da ispunite test u kojem će evaluirati vaše psihofizičke sposobnosti da vozite automobil.

U pravilu, na Idiotentest prisiljeno je ići oko 80.000 vozača godišnje, a 40 posto vozača u Njemačkoj ne prolazi od prve i mora pokušati drugi put.

Test se sastoji od liječničkog pregleda, intervjua s psihologom, testa reakcije (i koncentracije) te upitnika. Cijena se može popeti i do 1500 eura, ako je riječ o teškom prometnom prestupniku ili teškim prometnim prekršajima s alkoholom i drogama, odnosno ako se koriste individualne konzultacije s ovlaštenim psihologom. Cijena se može smanjiti ako prekršitelj sudjeluje u grupnim psihološkim seansama.

Koja su pitanje tipična za Idiotentest? Ovo su neka od njih…

“Koliko dugo imate vozačku dozvolu?”

“Kako ocjenjujete sebe kao vozača?”

“Kako ste reagirali na prve opomene i kazne?”

“Koje su vaše današnje odluke i što se razlikuje od prije?”

“Što za vas znači vozačka dozvola?”

Svrha pitanja Idiotentesta je otkriti priznaje li osoba da je u prošlosti počinila pogreške i naučila iz njih. Osim toga, treba utvrditi treba li očekivati ​​daljnje nedolično ponašanje u budućnosti ili će prevladati osjećaj odgovornosti. Dakle, ideja nije vidjeti zna li vozač prometna pravila nego kakvi su njegovi stavovi o vožnji i je li iz svog prekršaja nešto naučio,