Kviz pitanje: Znate li zašto su neke ceste u Kataru obojane u plavo?

Na lokalnoj vrućini do 50 stupnjeva, obični tamni asfalt ima temperaturu 20-25 °C višu od temperature okoline

Premda u Dohi imaju novi sustav podzemne željeznice kao i razgranatu autobusnu mrežu, Katar i dalje snažno podržava automobilski promet. Izgradnji plave ceste u Kataru prethodila je odluka gradske uprave Dohe da se bori protiv ekstremnih vrućina. Sve je počelo s eksperimantelnim projektom 2019. godine na cesti u dužini od 200 metara, a sad se proširlo na druge prometnice. Ideja je smanjiti temperaturu asfalta i okoline. Na lokalnoj vrućini do 50 stupnjeva, obični tamni asfalt ima temperaturu 20-25 °C višu od temperature okoline. Jednostavno zato što crna boja privlači i zrači toplinom. Svrha bojanja cesta hladnim bojama, kao što je plava, je pomoći smanjiti njihovu temperaturu za 15-20 °C. Naime, plavi premaz debljine 1 mm sadrži poseban pigment koji reflektira toplinu kao i šuplja keramička mikro zrnca koja učinkovito reflektiraju infracrveno zračenje.

Crvena ulica nalazi se na području parka Al Bidda i proteže se od Katarskog nacionalnog kazališta do kružnog toka Emiri Diwan te je prvi takve vrste u Dohi. Može se kontrolirati automatskim blokadama koje je zatvaraju ako je potrebno kako bi je pretvorile u cestu samo za pješake tijekom velikih događaja kao što je Svjetsko nogometno prvenstvo. Ovaj park jedno je od glavnih područja koje se izdvaja kao zona za navijače tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva.

Ljubičasti park i zeleni pločnik smješten na brdima Katare. Ovdje rastu sve vrste biljaka i drveća iz različitih zemalja i zamišljen je kao mjesto susreta kultura i civilizacija. Ljubičasta površina ih nadopunjuje ne samo estetski, već i funkcionalno. Prema mjerenjima, obično je 12 °C hladnija od normalnog tamnog asfalta. Iz istog je razloga kao eksperiment napravljena svijetlozelena ulica – pokazala manje učinkovitom – ali je postala jedan od prepoznatljivih simbola grada.