Vožnja u zimskim uvjetima: Oprezno s papučicom gasa

Na snijegom i ledom pokrivenom kolniku preporučamo vam umjerenu vožnju i izbjegavanje naglih kočenja. Vodite računa o razmaku od vozila koje je ispred vas

Pretpostavit ćemo da ste zimske gume već stavili na automobil jer bez njih ste u zimskim uvjetima, snijegom i ledom prekrivenom kolniku, osuđeni na velike probleme i opasnosti. Zimska vožnja zahtijeva posebna pravila i prilagodbu uvjetima na kolniku. Uvijek ćemo savjetovati pridržavanje pravila o propisanoj brzini na pojedinim prometnicama, a u teškim uvjetima pojačan oprez i vožnju primjerenu uvjetima.

Na snijegom i ledom pokrivenom kolniku preporučamo vam umjerenu vožnju i izbjegavanje naglih kočenja. Vodite računa o razmaku od vozila koje je ispred vas. Budite na pristojnoj udaljenosti jer se u teškim uvjetima produžuje i put kočenja (i do četiri puta kad je kolnik klizav). Stručnjaci preporučuju i dvostruko duži razmak od vozila ispred vas.

Kad treba kočiti, preporuča se da kočite nježno, bez snažnih pritisaka na papučicu. Također, u vožnji ne dodajte gas agresivno. Ako je moguće, vozite s manje gasa i u višoj brzini. Mijenjajte brzine nježno, ne tjerajte motor u visoke okretaje jer je tad veća mogućnost proklizavanja pogonskih kotača, što može biti kobno. Treba izbjegavati nagla skretanja, što može dovesti do gubitka kontrole nad automobilom.

Kad je kolnik klizak, preporučuje se da promjene brzina ne budu česte. Probajte pronaći idealan stupanj prijenosa i lagano voziti.

Najteže je zadržati prisebnost kad nakratko izgubite kontrolu nad automobilom.  Dr. sc. Sinan Alispahić, rukovoditelj HAK-ova Sektora za vozače, savjetuje:

– Poznato je da je vozačeva prva reakcija pri gubitku kontrole nad vozilom pritisak na kočnicu, što često uzrokuje zanošenje i skretanje s ceste. Kako bi se smanjile snaga i sila koje se javljaju na kotačima, posebice u zavoju, odnosno centrifugalna sila koja vozilo nastoji izbaciti iz putanje, uputno je pritisnuti papučicu spojke. Time se odvaja prijenos, smanjuje vučna sila, vozilo se koristi svojom inercijom i lakše ga je kontrolirati.

Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći, a svakako vam savjetujemo da kupite što prije, ako još niste, zimske gume. Kratkoročna ušteda možda vam se čini primamljivom, ali potencijalna šteta je nemjerljiva!