Ovaj robot može umjesto čovjeka oprati prozore nebodera

Robot veličine hladnjaka kojeg nosite na piknik može podnijeti udare vjetra do 45 kilometara na sat. Ekonomski kompetitivan, kompjuterski kontroliran stroj prvo nanosi tekućinu za pranje te zatim obriše svu prljavštinu i ostatke vode

Pranje prozora na velikim visinama može biti opasan i prljav posao. Upravo to je rekao australski klinac Oliver Nicholls (19) i konstruirao robota koji to može umjesto nas. Robot veličine hladnjaka kojeg nosite na piknik može podnijeti udare vjetra do 45 kilometara na sat. Ekonomski kompetitivan, kompjuterski kontroliran stroj prvo nanosi tekućinu za pranje te zatim obriše svu prljavštinu i ostatke vode. Nakon obrađene površine pomoću propelera premješta se i prelazi na drugu površinu stakla. Ovaj  zadivljujući stroj kojeg je Oliver Nicholls napravio inspirirale su nesreće koje su se dogodile u posljednjih nekoliko godina upravo na poslovima pranja prozora na neboderima, u kojima na sreću nitko nije poginuo ali je bilo nekoliko ozbiljno ozlijeđenih radnika. Oliver je i sam bio svjedok jedne nesreće u kojoj je radnik slomio nogu dok je prao stakleno pročelje na ulazu u zgradu i pao.

Njegov novi robot teži između 12 i 15 kilograma. Dizajniran je da zauzima samo jednu površinu stakla kojeg čisti, slično kao i sadašnje platforme za čišćenje nebodera, a vodu i struju dobiva od kabla spojenog s krova ili podnožja zgrade. Osim što anulira šanse za ozljeđivanje ovaj robot može vlasnicima zgrada uštedjeti i novac. Ako se komercijalizira, Oliver predviđa da bi koštao oko 11.000 dolara što je isto koliko i angažiranje jedne grupe čistača za sedmerokatnicu. Što znači da bi robot isplatio sam sebe s jednim čišćenjem zgrade. Ovaj projekt je 18. svibnja nagrađen prvom nagradom na ISEF sajmu (International Science and Engineering Fair) u kategoriji Robotike i Inteligentnih strojeva. Možda još impresivnije je da je Oliver proglašen pobjednikom Gordon E. Moore nagrade koja mu je donijela 75,000 dolara.