Volkswagen Polo TSI Beats

Živahni Volkswagen Polo: Zbogom 50 nijansi sive

S novim malim gradskim automobilom njemački div otišao je korak dalje po pitanju ukupne kvalitete, ali i približio se mlađoj publici

Cijena: 140.683 kune

Svaki novi Polo ima sve bolje suparnike, a ova posljednja generacija suočava se s mnoštvom vrhunski dorađnih konkurenata – naravno u klasi malih gradskih automobila. Zbog toga je i ovo najbolji Polo dosad. Tako i mora biti, jer ako uskočite kao patkica u baru s mnogo krokodila ne piše vam se dobro. Zato naoštrite zube i naprijed.

8/10

Interijer/tehnologija/multimedija

U VW-u su se zgodno domislili ponuditi mlađoj generaciji nešto drugo osim čvrstih temelja njemačkog dizajna zacrtanih još s prvim Benz Patent-Motorwagen iz 1885. godine. Sada u Polu ima i vedrih boja, nije to više 50 nijansi sive, a i ozvučenje nosi potpis Beats (tvrtku je osnovao Dr. Dre), što je ultimativno približavnje željama i potrebama mladih. S opcijskim Mirror Linkom vaš ćete mobitel kopirati na multifunkcijski ekran. Multimedijski sustav je brz i jedan je od boljih na tržištu – što konkretno znači da ćete do svega željenoga doći bez pretjerane muke. Polo je za četiri prosječno visoke osobe kao stvoren. Sve iznad toga zahtijeva prilagodbe, češanje koljenima o prednja sjedala ili glavom o plafon. Kia Rio je po tom pitanju najizdašnija. Prtljažnik Pola je sa 351 litrom iznad prosjeka klase. Good, rekao bi gospodin Orešković!

9/10

U vožnji/udobnost

U klasi malih gradskim automobila nemoguće je pronaći vozilo koje će vas osvojiti udobnošću. Mnogo je tu kompromisa, ali čini se kao da ih je Volkswagen uspio najbolje dešifrirati, pa je Polo relativno udoban, ali je zato i na cesti oštar poput njemačkog ovčara kad namiriše neznaca u dvorištu. Veza između upravljača i ceste funkcionira, ručni mjenjač je brz, kočnice se fino doziraju papučicama, a karoserija djeluje kompaktno i čvrsto pri najvećim opterećenjima na nekoj brzoj i vijugavoj cesti ili u gradu gdje vas svakih stotinjak metara iznenadi poneki neplanirani rov iskopan tijekom sumornih zimskih mjeseci, šaht ili slična prepreka. S tim se iskušenjima Polo nosi bez lupanja, odnosno zvukova što podsjećaju na jeftinoću izrade. Stabilnost je zajamčena, a prvi znaci podupravljanja kriju se tamo gdje već počinje nerazumno brza vožnja.

9/10

Motor/potrošnja goriva

Kraj dizelske dominacije, koja, osim diskriminatornih odredbi brojnih europskih gradova, koincidira i s VW-ovim namještanjem emisija štetnih plinova (o toj aferi već sve znate), njemački je div dočekao je spremno, s trocilindričnim turbobenzinskim motorom. Ovaj 1,0 je doista sjajan. Svim umjerenim vozačima će sa 95 KS ponuditi sasvim dovoljno, a sa 175 Nm okretnog momenta u širokom rasponu okretaja tu je gotovo dizelska elastičnost. Još kad pogledate prosjek od 6,0-6,5 l goriva sreći neće biti kraja. U komparaciji s ostalima, tek Ford i PSA grupacija imaju konkurente motore ovom VW-ovom dragulju.

9/10

Završna riječ

Zamislite, ovaj Volkswagen čak i nije preskup. Smanjite li prohtjeve s opremom i s liste opcija izbacite Beats glazbeni sustav i još poneki element možete proći još bolje. Opremljenost je solidna, a ukupni dojam o automobilu veoma pozitivan. U Volkswagenu ne taktiziraju pretjerno sa svojim malim gradskim automobilom, jer im on donosi prodajne brojke, baš kao i Golf.

Tehničke karakteristike

MOTOR

turbobenzinski, 3 cilindra/12 ventila, obujam 999 ccm, snaga 70 kW/95 KS od 5000 do 5500 o/min, okretni moment 175 Nm od 2000 do 3500 o/min

DIMENZIJE

dxšxv 405,3×175,1×144,6 cm, međuosovinski razmak 256,4 cm, prtljažnik 351 l, spremnik goriva 40 l, masa 1100 kg

OVJES

sprijeda McPherson, straga torzijska osovina

MJENJAČ

petbrzinski ručni

PERFORMANSE

najveća brzina 187 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 10,8 s

POTROŠNJA

3,8/4,4/5,5 l/100 km

EMISIJA CO2

101 g/km

EuroNCAP

*****

Ukupna kvaliteta

Vozne osobine

Motor

Prostor straga