Marvelovci zaradili 27 milijardi dolara

Zarada u kinima će samo rasti, ovo je najveća filmska zlatna koka

Kad poželite zaraditi ekstra kune morat ćete pronaći drugi posao. Kad američki filmski magnati odluče da im nije dovoljno, pošalju svoje asistente na kiosk da kupe najnoviji Marvelov strip, angažiraju produkcijsku skalameriju, programere specijalnih efekata, par filmskih zvijezda i milijarde sjedaju na račun. Marvelovi stripovi na filmskom platnu djeluju čudotvorno na brojnost publike, a posljedično i na bankovne račune gospodara filmske industrije. Filmovi nastali po Marvelovim iscrtanim knjižicama dosad su zaradili više od 27 milijardi dolara. To je bruto zarada i tome treba oduzeti rashodovne stavke poput nemalih produkcijskih i marketinških budžeta, ali, uračunate li i to, na računu im ostaju milijarde. Apsolutni rekorder su Avengersi, odnosno treći nastavak Infinity War (2018.) s bruto zaradom dvije milijarde dolara na kino blagajnama, a slijedi prvi dio franšize (2012.) s milijardu i pol te drugi dio Age of Ultron (2015.) s 1.4 milijarde dolara. Black Panther (2018.) zaradio je 1.3 milijarde dolara.

Taj Marvelov plijen podijeljen je na tri dijela, od kojih navedeni filmovi Iron Man, Captain America, Čuvari galaksije, Doktor Strange, Hulk, Thor, Ant-Man nastaju uglavnom pod okriljem Disneyeva imperija, o Spider-Manu i najnovijem Venomu (njegovu zaradu tek treba dodati ovim silnim milijardama) se manirom dobrog gospodara brine Sony, a na X-Menima i Deadpoolu se obogatio Fox. Vizualno najrazigranija franšiza dala je i najbolji Marvelov film, završnu X-Men sagu Logan (2017.), u kojoj se besmrtni Wolverine susreće sa – smrtnošću.

Naravno, vrijedni hollywoodski blagajnici prihode zbrajaju i na DVD-ovima te cijelom nizu igračaka i odjevnih artikala. Marvelov svijet divno korespondira s filmskom industrijom, a cijeli niz novih nastavaka govori da će se ta simbioza nastaviti. Zapamtite, sljedeće godine u ožujku dolaze nam Captain Marvel s junakinjom u glavnoj ulozi, u svibnju novi Avengersi, pa Spider-Man i tako dalje…