Vozili smo Mercedes-Benz A klasu: Povratak u budućnost

Dinamična i atraktivna nova A klasa nudi luksuz u kompaktnoj klasi automobila. Sad dolazi i s jedinstvenim sustavom umjetne inteligencije

Atraktivan izvana s malim, ali efektnim promjenama u odnosu na prethodnika te nizom tehnologija i funkcija, Mercedes je opet napravio iskorak sad u kompaktnoj klasi i pokazao u kojem će se smjeru kreirati budući modeli tvornice iz Stuttgarta. Nova A klasa ima dorađeni ovjes i veći međuosovinski razmak od prethodne generacije za 30 milimetara, dok je ukupna širina vozila povećana za 14 milimetara. S tim su u Mercedesu osigurali više prostora za putnike u svim segmentima. Uspjeli su povećati i prtljažnik, i to za 30-ak litara, pa je sad zapremnina dosegnula 370 litara, što ga i u tom segmentu čini konkurentnim.

Postali  su i aerodinamični lider u segmentu s koeficijentom otpora zraka Cd od 0,25 i prednji poprečni presjek (A) od 2,19 m2. Takav rezultat vjerojatno mogu zahvaliti novitetu, također prvi put ugrađenim u kompaktnoj klasi, Airpanel sustavu s dvodijelnim zaklopkama smještenim iza prednje maske koje se otvaraju i zatvaraju ovisno o potrebama motora. 

Unutrašnjost nove A klase s dva spojena velika ekrana koji se protežu kroz polovicu auta i ventilacijskim otvorima sa sportskim izgledom turbine pružaju sportski i mladenački dizajn. Materijali i izrada su na najvišoj razini, kao što se i očekuje od ovoga proizvođača. Prvi put predstavljen je i potpuno novi multimedijski sustav MBUX – Mercedes-Benz User Experience s jedinstvenim govornim značajkama sustava, ali i mogućnošću da uči i prilagođava se korisniku zahvaljujući umjetnoj inteligenciji.

Isprobali smo osnovnu benzinsku varijantu koja za pogon koristi četverocilindarski 1,3-litreni motor sa 163 KS i 250 Nm sa sedmostupanjskim automatskim mjenjačem. Poboljšanja na ovjesu vozila, povećani međuosovinski razmak i kut kotača samo su pridonijeli odličnoj upravljivosti kroz uske i zavojite ceste, ali i udobnom krstarenju na autocesti, nekad rezerviranom samo za veće modele automobila. Ni u jednom trenutku nismo osjetili manjak snage, dok je buka u kabini vozila značajno smanjena upotrebom posebnog izolacijskog materijala između motora i kabine.

Nova A-klasa u određenim uvjetima vožnje prvi put nudi mogućnost poluautonomne vožnje. Tehnološki opremljena sa svim sigurnosnim sustavima iz većih modela A klasa osigurat će vam tehnološku pomoć u vožnji s brojnim sustavima, poput adaptivnog tempomata, sustavom koji upozorava na izlazak iz prometnog traka bez pokazivača smjera i automatski korigira putanju te Active Brake Assistom, dok PRE-SAFE Plus funkcija “prepoznaje” situaciju u kojoj je neizbježan sudar i automatski aktivira kočnicu. A klasa dostupna je u auto salonima s početnom cijenom od 204.490 kuna za benzinsku verziju A160 sa 109 KS.

Naša preporuka: Mercedes A 200 7G-DCT

Masa: 1355 kg; Dimenzije (dxšxv): 441,9×179,6×144 cm; Prtljažnik: 370 l; Motor: turbobenzinski; Obujam: 1332 ccm; Snaga: 120 kW/163 KS pri 5500 o/min; Moment: 250 Nm pri 1620 o/min; Ubrzanje: 8 s od 0 do 100 km/h; Najveća brzina: 225 km/h; Potrošnja: 5,2 l/ 100 km