Sigurno u školu s HAK-om – 50 godina akcije!

Počelo je prije pola stoljeća s plemenitim ciljem: apelirati na sigurnost djece u prometu. Naša akcija, koju provode i brojni autoklubovi u svojim sredinima, na glavnom zagrebačkom trgu proslavila je veliku obljetnicu

Hrvatski autoklub je 5. rujna svečanim druženjem na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića uz edukativan program, puno smijeha i zabave obilježio 50. obljetnicu preventivno-edukativne akcije Sigurno u školu s HAK-om. Svečanosti je nazočilo više od dvjestotinjak mališana polaznika predškolskih grupa, djece koja su ove jeseni prvi put krenula u školu, ali i njihovih nešto starijih prijatelja te  odgojitelja i učitelja. HAK-ova preventivno-edukativna akcija namijenjena je upravo djeci koja s prvim danom škole postaju novi aktivni sudionici u prometu i članovima njihovih obitelji, ali i vozačima koje se želi dodatno osvijestiti da s početkom nove školske godine trebaju biti još oprezniji u prometu.

Prilikom službenog obraćanja predsjednik Hrvatskog autokluba g. Slavko Tušek ponosno je izjavio:

– Iznimno nas raduje što nam se danas pridružilo ovoliko djece i što ovu preventivno-edukativnu akciju uspješno i kontinuirano provodimo već pola stoljeća. Sve je počelo kasnih 60-ih godina prošlog stoljeća jer smo uvidjeli da se povećava broj vozila na cestama, ali da prometna kultura vozača nije na zadovoljavajućoj razini. Nažalost, ni danas nismo zadovoljni stanjem sigurnosti na našim cestama. No tijekom godina u Hrvatskom autoklubu i našim autoklubovima smo, moram reći, učinili mnogo da osvijestimo naše vozače, upozorimo na potrebu odgovornog ponašanja u prometu, jer smo prije  svega odgovorni za najmanje, one koji tek postaju aktivni sudionici u prometu. Za njih pripremamo preventivne akcije poput ove, kad ih uz pomoć djelatnika policije posjećujemo u osnovnim školama te ih kroz razgovor pripremamo za samostalno sudjelovanje u prometu. Osobno sam ponosan što danas obilježavamo pet desetljeća društveno korisne akcije Sigurno u školu s HAK-om te što smo kroz dosadašnje akcije u osnovnim školama i na gradskim trgovima diljem Hrvatske sustavnim i kontinuiranim radom podigli svijest brojnih vozača, a generacije prvašića pripremili na sigurno kretanje u prometu.

Predsjednik HAK-a Slavko Tušek potom je dodao:

– Ogromna je odgovornost roditelja, jer djeca danas najčešće stradavaju kao putnici u vozilima. Mi ćemo sa svoje strane učiniti sve da apeliramo na sve sudionike u prometu, ali i da radimo s djecom. To čine i naših 86 autoklubova koji su udruženi u HAK i koji, svaki u svojoj sredini, provode akciju Sigurno u školu s HAK-om. Mi kontinuirano obilazimo dječje vrtića i škole u kojima naši educirani i licencirani djelatnici na zanimljiv i edukativan način djeci objašnjavaju osnovne postulate prometne sigurnosti. Nastavit ćemo s tom edukacijom jer je to misija i interes Hrvatskog autokluba i naslanja se na našu tradiciju, još od osnivanja HAK-a 1906. godine. Tad je interes bio okupiti se kako bi se zaštitili interesi vozača, a danas je još više naglasak na prometnoj preventivi.

HAK-ovu svečanu proslavu podržao je i Nikola Milin, glavni ravnatelj policije. Na ovoj i brojnim drugim akcijama surađuju HAK i Ministarstvo unutarnjih poslova, a cilj je jasan: povećati sigurnost cestovnog prometa:

– Pozdravio bih sve prvašiće, a HAK-u čestitao na 50 godina akcije Sigurno u školu. Policija je uvijek tu da, zajedno s HAK-om, učini put u školu sigurnijim. Djeca se uvijek mogu obratiti policijacima i uvijek ćemo biti spremni pomoći. Apeliram na sve vozače da poštuju prometna pravila i propise, a osobito apeliram da se pridržavaju toga u blizini škola i da budu dodatno oprezni.

Nakon glavnog ravnatelja policije govorila je i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević:

– U smanjenju broja stradalih na cestama i podizanju prometne kulture moramo svi sudjelovati. Zadovoljstvo nam je što već pedeset godina sudjelujemo s HAK-om u ovoj akciji i tako ćemo nataviti.

I danas, 50 godina od održavanja prve akcije Sigurno u školu s HAK-om, u svijetu su najveći razlog stradavanja mladih u prometu – automobilske nesreće, a upravo je to dokaz da su ovakve akcije i više nego potrebne. Prve aktivnosti vezane za sigurnost u prometu počele su u Hrvatskoj već 1957., kad je predmet prometni odgoj bio uveden u osnovne škole. Dvije godine kasnije Automoto savez Hrvatske i Večernji list organizirali su Prve pionirske romobilske utrke pod nazivom Brzina, ali oprez na trgu ispred zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta, koja je postala iznimno popularna, a u kojoj su sudjelovali zagrebačka pjevačica Zdenka Vučković te glumci Slavica Fila i Vlado Štefančić. U Zagrebu se tih godina obilježavao i mjesec sigurnosti cestovnog prometa.

Vodeći se time da se cestovni promet jako brzo razvija, a da nedostaje odgovarajuća prometna kultura vozača, krajem 60-ih godina prošlog stoljeća HAK je započeo sa sustavnim provođenjem ove akcije. Tad je situacija bila iznimno alarmantna jer je u razdoblju od 1970. do 1975. na hrvatskim cestama stradalo čak 1490 djece što je gotovo 40 školskih razreda.

U istraživanju sigurnosti djece u prometu koje je Hrvatski autoklub proveo 2016. pokazalo se kako je roditeljima sigurnost u prometu njihove djece, posebno na putu do škole i u blizini škole, vrlo visoko na listi prioriteta. U odnosu na procjenjivane faktore, sigurnost djece u prometu nalazi se na visokom drugome mjestu i procijenjena je važnijom od bullyinga u školi, obiteljske harmonije ili stručnosti profesora. Ovom akcijom HAK posebno apelira na roditelje i ostale članove obitelji prvašića neka vlastitim primjerom pokažu kako poštuju prometne propise, ograničenja brzine i koriste sigurnosni pojas. HAK preporučuje roditeljima da prošeću s mališanima po naselju i pokažu im opasna mjesta na putu od kuće do škole te kako biti vidljiv u prometu i koristiti pješačke prijelaze.

Zabava uz predstavu, Miju Dimšić, Luciju Stipanović...

Okupljeni mališani su se natjecali na poligonu vozeći bicikle, a svaki od sudionika bio je nagrađen prigodnim darovima. Mnogi su se fotografirali s HAK-ovom maskotom – zebrom, sudjelovali u kreativnim radionicama te uživali u edukativnoj predstavi Znakovi za najmanje u izvedbi Kazališta Smješko. Za zabavni dio programa bile su zadužene mlada zvijezda Mia Dimšić te pobjednica TV showa Zvjezdice Lucija Stipanović, koja je otpjevala i veliki hit Ive Robića i Zdenke Vučković Moja mala djevojčica, svima poznatiji kao Tata, kupi mi auto. Poznati hrvatski karikaturist Stiv Cinik mnoge je malene, ali i one velike ovjekovječio potezima drvene olovke i darovao im vlastitu karikaturu za uspomenu. Osim obilježavanjem na gradskim trgovima, akcija Sigurno u školu s HAK-om je tijekom prve polovine rujna održana i u osnovnim školama diljem Hrvatske. Broj gradova i naselja u kojima se akcija održava povećavao se tijekom godina te je prošle godine održana u 161 gradu i naselju, u kojima je obuhvaćeno oko 250 osnovnih i područnih škola.