Kad vozačka dozvola kruh znači: Možete li je sačuvati nakon teškog prometnog prekršaja?

Izostanak oduzimanja vozačke dozvole u slučaju teškog prometnog prekršaja je iznimka, zapamtite to, potrebno je dokazati posebne okolnosti konkretnog slučaja

Ako je vozačka dozvola B kategorije uvjet za neki posao, njezin gubitak na dulje  ima samo jedan ishod. Cesta! Ostati na cesti zbog gubitka posla uslijed gubitka vozačke dozvole, gotovo da zvuči groteskno. Nisu rijetki oni koji u pijanom stanju skrive teške prometne nesreće i ne nađu u sebi ni trunku  krivnje ni tad. Krivi su im svi, čak i oni unesrećeni koji su im baš u tom trenu ušli u njihovu krivudavu putanju kojom se ludovalo s impozantnom količinom alkohola u krvi. Svi pate zbog lude glave, kojoj se čaša ni iz ukočene ruke nije mogla oteti, a ta ruka se kasnije uhvatila volana i neku drugu obitelj možda zavila u crno. Kad egzistencija bude dovedena u pitanje, neumitno slijedi moralno i materijalno propadanje, kako glavnog aktera, tako i nositelja sporednih uloga koji ovise o njemu.

Ljudi kojima zbog kaznenog djela, pazite ne prekršajnog, prijeti oduzimanje vozačke dozvole također traže pomoć i savjet. Svaka koncentracija alkohola kod počinitelja veća od 1,50 g/kg alkohola u krvi, prema stajalištu sudske prakse, ima apsolutnu dokaznu snagu za utvrđenje očigledne nesposobnosti za vožnju. To bi u slučaju 3,98 promila značilo dvostruko potvrđenu nesposobnost, gotovo kliničku smrt zbog alkohola. Ekstremno loše stanje na našim cestama uzrokovano istinskim divljanjem i osobito grubim kršenjem prometnih propisa rezultiralo je uvođenjem kaznenog djela obijesne vožnje u cestovnom prometu koje je trebalo utjecati na povećanje sigurnosti prometa. To kazneno djelo sastoji se od teškog kršenja prometnih propisa i nastupa konkretne opasnosti za život ili tijelo ljudi. Obijestan je nedvojbeno vozač koji svjesno krši propise vozeći u stanju nesposobnosti za vožnju izazvanu konzumacijom alkohola uz koncentraciju od najmanje 1,50 g/kg alkohola u krvi ili pod utjecajem droge ili psihoaktivnih lijekova, onaj tko vozi u zabranjenom smjeru, pretječe na nepreglednom dijelu ceste kolonu vozila ili vozi brzinom koja prelazi pedeset km/h iznad dopuštene u naselju ili području s naznačenim ograničenjem brzine, te pri tome izazove opasnost za život ili tijelo ljudi.

Raniji prekršaji dodatni uteg

Ako je postojala ranija prekršajna (pazite ne kaznena!) kažnjavanost zbog protupravnih ponašanja iz sfere cestovnog prometa, to je samo dodatni uteg. Kao što vidite, nije potrebno uložiti izniman napor da budete podvedeni pod kazneno djelo obijesne vožnje. Kad vas se dočepa kazneni sud, osim sudskih troškova, a tu računajte i na troškove toksikološkog vještačenja, odvjetničke troškove, imajte u vidu dalekosežne financijske posljedice, jer bi vam se osiguravajuće društvo moglo natovariti s regresnim zahtjevom jer ste upravljali vozilom mrtvi pijani, a oni su oštećeniku nadoknadili štetu. Pored svih tih zala, morate računati i na gubitak posla ako vam je vozačka u rukama ili džepu uvjet za uredno obavljanje posla. Jedno zlo nikad ne dolazi samo. Padne ljudima na um da poslodavcu prešute da su izgubili vozačku, pa dokle ide – ide! Međutim, takve priče znaju imati iznimmno tužan kraj jer poslodavci nemaju puno sluha za gubitak vozačke dozvole radnika kojemu je ista nasušno potrebna, a za laži, prešućivanja, prevare i obmane još manje. Oduzimanje vozačke dozvole kao sigurnosna mjera, ako budete osuđeni u kaznenom postupku zbog djela obijesne vožnje, izriče se u minimalnom trajanju od jedne godine. Ako sve vodi osuđujućoj presudi, postaje jasan scenarij u kojem vas očajni okrivljenik moli za pomoć i savjet za spašavanje radnog mjesta, točnije zadržavanje vozačke dozvole pod svaku cijenu.

Olakotne okolnosti

Što, dakle, reći osobi koja se našla u raljama kaznenog postupka koji se vodi zbog obijesne vožnje i kojem prijeti gubitak posla zbog gubitka vozačke dozvole (isto vrijedi i za one kojima vozačka može biti oduzeta u prekršajnom postupku). Kratka uputa: priznajte djelo, kajte se, kajte se iskreno, shvatite doista što ste učinili, jasno molite i preklinjite sud da vam ne uzme vozačku dozvolu zbog evidentnog ugrožavanja vaše egzistencije i egzistencije vaše obitelji uslijed neminovnog gubitka posla. Izostanak oduzimanja vozačke dozvole je iznimka, zapamtite to, potrebno je dokazati da posebne okolnosti konkretnog slučaja upućuju na to da se svrha mjere oduzimanja dozvole neće ugroziti čak i ako vozačka dozvola ne bude oduzeta. Sudska praksa bilježi takve slučajeve, očito je to iz odluke Županijskog suda u Bjelovaru KŽ-121/2014-3 od 11. 9. 2014. . “Osnovano se optuženik žali zbog odluke o sigurnosnoj mjeri iz čl. 72. st. 1. KZ/11, ističući da mu je posao vezan uz upravljanje motornim vozilom, jer radi kod privatnog poslodavca kao serviser tahografa te je obvezan svakodnevno vozilom obilaziti korisnike usluga. Jedini je hranitelj obitelji, čija bi egzistencija izricanjem te sigurnosne mjere bila ugrožena. Optuženik je neosuđivan, a kako  u spisu nema podataka o njegovu prekršajnom kažnjavanju, očito se radi o jednom ekscesnom postupku u životu optuženika koji inače nije opasan sudionik u prometu. Stoga mu, po ocjeni ovog vijeća, nije potrebno izreći sigurnosnu mjeru iz čl. 72. st. 1. KZ/11, imajući pritom u vidu i njegovo iskreno priznanje djela i izraženo žaljenje zbog počinjenog, kao i okolnost da je otac dvoje maloljetne djece, a kao jedinom hranitelju obitelji, posao mu je vezan uz svakodnevno upravljanje motornim vozilom.

Za bahate razmumijevanja nema

Istodobno morate imati na umu kako milosti i razumijevanja za bahate  i nekritične nema. Ako pokušate uvjeriti sud da izvrsno vozite, čak i u alkoholiziranom stanju, ili da alkohol na vaše vozačke sposobnosti ne djeluje, zaboravite da će itko imati razumijevanja za vaše probleme. Takvo je stajalište moguće detektirati u odluci Županijskog suda u Bjelovaru Kž-128/15-3 od 18. 6. 2015.: “Isto tako, imajući u vidu da se radilo o višestrukom kršenju prometnih propisa od strane optuženika, posebno visokom stupnju njegove alkoholiziranosti u vrijeme prometne nesreće i očitoj nekritičnosti prema vožnji u alkoholiziranom stanju, svakako je opravdano izricanje sigurnosne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom, koja je optuženiku izrečena u minimalnom trajanju od jedne godine“.