Posljednja velika inovacija iz Silicijske doline? Tko se toga sjeća!?

Divovi poput Googlea, Applea ili Facebooka zarađuju milijarde dolara i daleko su od poslovne krize, ali inovatorstvo se liberaliziralo pa su sada nova središta američki gradovi poput Miamija, Phoenixa ili Pittsburgha

Sve je počelo još u 19. stoljeću kad je razvijen prvi bežični telegraf i upotrijebljen kako bi se s američkog bojnog broda izvijestilo o pobjedi u ratu sa Španjolskom. Od te 1899. godine San Francisco i okolica postaju ključna točka za razvoj tehnologije u SAD-u, a potom i u cijelome svijetu. Pravim početkom onoga što se danas zove Silicijska dolina spominje se konstrukcija modernog audio oscilatora (bitan, primjerice, u prijenosu tv i radijskog signala) 1938. godine. To je uspjelo Williamu Hewlettu i Davidu Packardu (spojite njihova dva prezimena i dobit ćete…). Nakon toga u okolici Palo Alta i San Francisca razvija se nevjerojatan tehnološki svijet, koji kulminira ključnim projektima početkom 21. stoljeća. Danas je to područje 19. ekonomija na svijetu, Silicijska dolina moćnija je gospodarski od Švicarske, a jedno je mjesto iza Hrvatske. Šalimo se, naravno, ali podatak o Švicarskoj je ipak točan.

Desetljećima ćemo mi još Googlati

Međutim, u posljednje vrijeme inovacije iz Silicijske doline su se prorijedile, Google, Apple, Facebook i Microsoft nisu svijetu isporučili revolucionaran proizvod više od deset godina. iPhone se pojavio 2007., Facebookov News Feed predstavljen je 2006. godine, a Microsoftova igraća konzola Xbox zaigrala je prije šesnaest godina. Ona je ionako bila odgovor na Sonyjev PlayStation pa se ne može smatrati pionirskim tehnološkim pothvatom. Ovi divovi sada su toliko moćni da na svaku inovaciju reagiraju primarnim impulsom predatora – progutaju je. Odnosno, kupe tvrtku koja ima prava na nju. Tako su integrirani Instagram, WhatsApp i Waze.

Je li Silicijska dolina postala žrtva vlastitog uspjeha? Može se i tako reći. Google je primjerice postao visoko birokratizirana kompanija, pa i sam osnivač Larry Page kaže da su izgubili hakerski mentalitet. No, to je najmanji problem kad imate izgrađeno carstvo i najbolju internetsku tražilicu. Desetljećima ćemo mi još Googlati.

Preskupo za život

Magazin The Economist piše da je jedan od ozbiljnijih problema činjenica da startup tvrtkama otvaranje nove ‘garaže’ u Silicijskoj dolini nije isplativo. Zemlja i najmovi su preskupi. Prošle godine više je ljudi napustilo San Francisco i njegovu okolicu nego što je došlo živjeti u tu regiju. Barem neka sličnost s Hrvatskom. Također, investitori uglavnom ne žele financirati startupove koje pokreću žene, a to ne pomaže popularizaciji Silicijske doline.

Okolica Miamija sada je broj 1 po startupovima, u Phoenixu i Pittsburghu čuvaju ključ razvoja autonomnih vozila, u Kinu se preselio razvoj hardvera za informatičku opremu… Ako se pojavite u Silicijskoj dolini i znate više od dešifriranja akronima STEM, velika je vjerojatnost da će vas ugrabiti jedan od divova i nećete stići razmišljati o vlastitom startupu. Prosječna godišnja plaća u Facebooku je 240.000 tisuća dolara. Silicijska dolina je možda lijeni div, ali taj div još zarađuje milijarde i preskočio je Švicarsku. Njegovi oštri zubi sada čekaju sljedeći plijen, nekog nesvršenog studenta koji razvija vlasiti proizvod u radnoj sobi. Kada dođe do posljednjeg linije programskog koda jednostavno će mu pokucati na vrata i kupiti sve: program, kuću, njega, psa i njegov polovni automobil.