Tehnološka prekretnica: Waymo lansira prvi robotaksi servis

Usluga će krenuti u Phoenixu, a prvi korisnici bit će 400 obitelji koje su sudjelovale u razvoju autonomnog vozila

Pišemo o autonomnim vozilima gotovo kao o nekoj apstraktnoj kategoriji, a budućnost je, čini se, stigla. Waymo, podružnica Googlea iz Phoenixa, objavio je da pokreće prvi robotaksi servis početkom prosinca. Zasad nije poznato ime taksi usluge, ali zato u priopćenju kompanije piše:

– Waymo radi na autonomnoj tehnologiji gotovo cijelo deseteljeće, a sigurnost je u središtu naših napora.

Waymo ne planira veliki medijski event, usluga će krenuti tiho u predgrađima Phoenixa, a prvi korisnici bit će volonteri, 400 obitelji koje su već sudjelovale u razvoju autonomnog vozila. Za razliku od testnog perioda kad je cijeli projekt bio Top Secret, korisnici će sada moći pričati o ovoj usluzi i fotografirati vozilo.

– Waymo je sada daleko ispred svih. General Motors je drugi u nizu u razvoju autonomnih vozila, a on zaostaje godinu dana. Ovo je doista impresivno – rekao je Nick Albanese, analitičar magazina Bloomberg.

Ekonomski stručnjaci tvrde da bi ova Waymova usluga mogla biti vrijedna 80 milijardi dolara i da će postati ključni suparnik taksi uslugama poput Ubera ili Lyfta. Postoje još dva detalja, vrijednost ovog projekta autonomne vožnje u transportnom prijevozu i licenciranju tehnologije (pa kasnijoj prodaji) mogla bi dosegnuti još 96 milijardi dolara.

GM planira sličnu uslugu pokrenuti krajem sljedeće godine, a pretpostavlja se da će nakon njega slijediti Tesla, Daimler i Volkswagen.

Vratimo se samome prijevozu. Kad Waymo krene s uslugom u njegovom autonomnom Chrysleru Pacifica bit će vozač, a razlog je psihološke prirode. Njegov zadatak bit će da statira u automobilu i prve putnike oslobodi nervoze koju bi osjećali da su sami. Pretpostavka je da će Pacifice opremljene Waymovom tehnologijom 99.9 posto vremena upravljati samostalno. Plan tvrtke je krenuti u okolici Phoenixa pa se širiti na druge gradove u SAD-u. Naravno, u pripremi je i aplikacija za korisnike, a Waymu je u ovoj fazi najvažnije postaviti sigurnu prijevozničku mrežu te prikupljati informacije o dodatnim geolokacijama. Zarada se očekuje kasnije.

Ako mislite da je ovo ograničeni projekt i preambiciozna najava – Waymo je kupio 62 tisuće plug-in hibrida Pacifica i 20.000 električnih Jaguara I-Pace, koje će vrlo brzo konvertirati u autonomna vozila.