Ovaj BMW u zavojima ide kao po tračnicama

Za Olimpijske igre u Pekingu 2022. Njemačka bob federacija uposlila BMW. Bavarski automobilski div će izraditi dvosjed

Sjećate li se hrvatskog olimpijskog bob četverosjeda? Unatoč najboljim namjerama, Ivan Šola i ekipa izgledali su poput Grunfa, Alana Forda, Boba Rocka i Jeremije na ledenoj padini. Bob je ozbiljan posao, a olimpijski bob još ozbiljniji, svojevsrstan primjer tehnološko-sportskog prestiža. Tako je za Olimpijske igre u Pekingu 2022. Njemačka bob federacija uposlila BMW, isti onaj BMW koji proizvodi automobile za kojima mnogi čeznu. Bavarski div će izraditi dvosjed, a prvi prototip je u zračnom tunelu. Sad se opet možemo dobronamjerno našaliti pa zaključiti da je jedini tunel u kojem je Šola bio sa svojom ekipom bio onaj na granici Austrije i Slovenije, poznatiji i kao Karavanke. 

– Aerodinamika, razvoj karoserije i proizvodnja kompozitnih vlakana, to su područja u kojima je BMW prisutan na najvišem nivou. Također, sva ta područja su važna za konstrukciju boba – objavio je Thomas Hahn, zaposlenik BMW-a zadužen za transfer tehnologije. 

Ovo nije prvi BMW-ov izlet na preciznu vožnju na ledu. Američki odjel tvrtke dizajnirao je bob za reprezentaciju SAD-a na Olimpijskim igrama u Sočiju 2014. godine. Tada su Amerikanci osvojili srebrnu medalju,a bilo je još manjih projekata.