Tri desetljeća genijalnog albuma The Trinity Session

Klasik Cowboy Junkiesa nose fantastične obrade klasika pout Sweet Jane, ali i snažni originali

Ako su vam dragi neki album ili film, uvijek će vas iznenaditi protok vremena i neka njegova okrugla obljetnica, a gotovo je nevjerojatno da genijalni album Cowboy Junkiesa The Trinity Session slavi trideseti rođendan. Tri desetljeća je prošlo otkako se bend okupio u crvi Svetog trojstva u Torontu i uživo snimio jedan od najljepših albuma folk-rocka ili country-rocka, intimnu, tihu inventuru nekih klasika, ali i nekoliko vlastitih skladbi.

Lou Reed nije bio poznat kao najdruželjubiviji čovjek, osobito nije bio blagonaklon prema novinarima, ali u jednom od svojih intervjua, onome koji je dao BBC-u, oraspoložio se kad su ga pitali o načinu na koji su Cowboy Junkies obradili njegovu nadaleko poznatu pjesmu Sweet Jane:

– To je najbolja i najautentičnija verzija koju sam ikada čuo.

A Sweet Jane su obrađivali R.E.M., Gang of Four, Liz Phair i mnogi drugi. Na The Trinity Sessionu je i posveta Elvisu Preslyju, Blue Moon Revisited (Song for Elvis), a sve prate gotovo sakralna atmosfera odavanja počasti idolima (tu su i pjesme Hanka Williamsa te Patsy Cline), atmosferičnost širokog crkvenog interijera i skromno, ali i efikasno muziciranje. Glas Margo Timmins je posebno lijep, eterično se provlači cijelom pločom i djeluje gotovo omamljujuće. Ako volite glazbu, a niste čuli The Trinity Session, nipošto nemojte propustiti ovaj fantastičan album.