Po ključne genetske informacije u zoološki muzej

Izlošci mogu pomoći u istraživanjima i očuvanju rijetkih životinjskih vrsta, a muzej u Sankt Peterburgu ima ih koliko hoćete

Zoološki muzeji nerijetko izazivaju podvojene reakcije. Koliko god vam je lijepo vidjeti neku zvijer zaustavljenu u vremenu, toliko je žalosno što je to tek tužan ostatak nekoć veličanstvenog životinjskog stvora. Kao da gledate ono kartaško društvo u Macolinom restoranu na ličkoj magistrali.

Takav muzej u Sankt Peterburgu, međutim, mogao bi biti od velike pomoći znanstvenicima jer čuva važan genetski materijal, koji je u nekim slučajevima nemoguće pronaći u prirodi. Jedna od tih životinja je mali mamut Maša, pronađena prije tridesetak godina na obali rijeke u Sibiru. Kažu da je muzej u St. Peterburgu poprilično zastario i da nema modernih didaktičnih alata, elektroničkih pomagala i sličnih gadgeta što današnje muzeje čine multimedijalnim površinama, ali ravnatelj Aleksej Tihonov je rezolutan: radije će ograničena sredstva potrošiti na novu kolekciju životinja nego na vedru prezentaciju. Kolekciju je pokrenuo ruski car Petar Veliki prije tri stoljeća, a danas je aktualnija nego ikada. Osim Maše, američki znanstvenici su se zainteresirali za dva kalifornijska kondora. Njih je u prirodi manje od 500, a po jedno pero koje su uzeli s dva izložena primjerka u Rusiji pomoći će im u istraživanju i, na kraju, očuvanju te vrste.