Cijene goriva: Norveška najskuplja, Hrvatska je u europskoj sredini!

Litru benzina u Norveškoj ćete platiti 1.69 eura, a u Bugarskoj 1.16 eura, ali to su dva najekstremnija slučaja

Velike su razlike u cijeni goriva u Europi pa ćete, na primjer, puni rezervoar od pedeset litara eurosupera u Norveškoj platiti 84 eura, a u Bugarskoj 58 eura. To su dva ekstrema jer ćete litru benzina u Norveškoj platiti 1.69 eura, a u Bugarskoj 1.16 eura. Premda su Norvežani veliki proizvođači nafte odlučili su državnim nametima povisiti cijenu goriva i tako stimulirati vozače da pronađu alternativne oblike transporta pa oni kupuju električna vozila, ostavljaju ključeve vozila u stanu i koriste javni prijevoz…

Kako stoji Hrvatska? Prosjek zemalja Europske unije je 1.40 eura, a cijena eurosupera u Hrvatskoj je 1.36 eura. Naravno, kao i u svim ostalim zemljama i u nas se plaćaju razni nameti u državni proračun.

Nakon Norveške gorivo je najskuplje u Italiji (1.64 eura), Grčkoj (1.61), Nizozemskoj (1.59), Danskoj (1.57), Finskoj i Njemačkoj (1.56), a nije jeftino niti u nama prijateljskoj Irskoj (1.50), gdje mnogo naših građana odlazi raditi.

Što se najpovoljnijih tiče, od 1.16 eura do 1.28 eura po litri benzina su Bugarska, Rumunjska, Poljska, Mađarska, Luksemburg (kao jedna iznimno bogata država), Litva i Češka. Slovenci plaćaju 1.34 eura, a mi smo po cijeni izjednačeni sa Slovačkom i Maltom.

Dakle, nije jeftino, ali barem možemo reći da smo u ovom segmentu u prosjeku Europske unije. Naravmo, tu je još i stalna šoping destinacija hrvatskih građana u graničnom pojasu, Bosna i Hercegovina, s cijenom 1.2 eura.