Kako je mlada vozačica preživjela potencijalno smrtonosnu nesreću!?

Premda je mlada njemačka vozačica Sophia Floersch zadobila frakturu kralježnice na utrci Formule 3, imala je sreće, a spasili su je i visoki standardi sigurnosti

Nevjerojatna nesreća na utrci Formule 3 u Macauu završila je bez teških posljedica. Nesreću je izazvala vozačica Sophia Floersch dodirnuvši zadnju gumu vozača ispred sebe koji je usporio jer su se na stazi pojavile upozoravajuće žute zastave. Kineski vozač Formule 3  Guan Yu Zhou, koji je vozio iza Sophie Floersch i vidio nesreću, rekao je:

– Sophia je bila blizu vozaču ispred sebe i kada je on naglo zakočio ona nije imala vremena za reakciju te je pogodila njegovu zadnju desnu gumu. Nakon toga je odletjela u zrak.

Dodir s gumom bio je dovoljan da je odbaci u sigurnosnu ogradu koja joj je uništila lijevu stranu bolida pa nije niti mogla kočiti u ciljnoj ravnini pri brzini 276.2 km/h (nesreća je u 59. sekundi snimke).   

Činjenica je da su iz sigurnosnih razloga organizatori povisili visinu ograde prije nekoliko godina i vjerojatno su time spasili život vozačice. Premda je vozačica probila sigurnosnu ogradu, ipak je ograda učinila svoje i apsorbirala veliku većinu energije udara. Sve je to vidljivo iz snimki nesreće u kojima se vidi da je nekoliko stupova ograde savijeno od silovitog udara. Smanjivši brzinu bolida, ograda je vjerojatno spasila i brojne fotografe na kraju ciljne ravnine. Oni su se smjestili u prostoru za fotografiranje u koji se bolid zabio. Odluka organizatora da se fotografski bunker napravi od čeličnih žica  doprinijela je preživljavanju vozačice i fotoreportera. Da je udarila u čvrstu betonsku strukturu posljedice po Sophiju bile bi mnogo teže.

Organizatori utrke u Macauu ove su godine postavili nove rubnike. Čini se da su upravo novirubnici koji su malo viši od prošlogodišnjih, podigli i lansirali bolid vozačice.  Mlada vozačica je letom u zrak vjerojatno  spasila japanskog vozača Sho Tsuboija (njegov bolid na slici).

Da njezin bolid nije odletio pogodio bi bočni dio bolida Japanca i sigurno bi ga teško ozlijedio. Ovako je samo guma s njezina bolida pogodila zaštićeni bočni dio iza Shoevijevih leđa. Na kraju, ključni detalj je inzistiranje Svjetske automobilističke federacije (FIA) na visokim standardima sigurnosti kokpita vozača. U ovoj nesreći bilo je mnogo sreće, ali i sustavnog podizanja razine sigurnosti.