Za krađu više nisu potrebni pištolji: Rusi preko interneta uzeli 36 milijuna dolara

Dovoljno im je bilo stvoriti uvjete za lažno oglašavanje, simulirati preko servera posjete na fantomske stranice i obogatili su se. Sve je bilo ok dok u u priču nije ušao FBI


Američki Odjel za pravosuđe podigao je optužnice protiv osam osoba koje su navodno vodile lažno oglašavanje na mreži 3ve i Methbot. Optuženi, koji su prvenstveno iz Rusije, optuženi su za prikupljanje više od 36 milijuna dolara od tvrtki koje su mislile da plaćaju oglase na web stranicama. Međutim, optuženici su lažirali posjete pomoću niza servera i botneta s kojima su simulirali milijarde posjeta stvarnim stranicama.

U priopćenju se navodi kako su tijekom proteklog mjeseca uhićena tri navodna prevaranta – Sergej Ovsyannikov i Yevgeniy Timchenka iz Kazahstana i Aleksandra Zhukova iz Rusije. Ostala petorica, Boris Timokhin, Mikhail Andreev, Denis Avdeev, Dmitrij Novikov i Aleksandr Isaev još su na slobodi.

Grupa je navodno vodila dva zasebna, ali povezana nacrta prevare. Prvi, Methbot, zaradio je 7 milijuna dolara u razdoblju od rujna 2014. do prosinca 2016. Navodni počinitelji bavili su se mrežama za oglašavanje, a potom su koristili iznajmljene servere kako bi simulirali da pravi korisnici interneta posjećuju lažirane web stranice i gledaju oglase. Drugi, 3v, zaradio je 29 milijuna dolara od prosinca 2015. do listopada 2018. godine. Temelji se na sličnim načelima, no umjesto niza servera koristili su botnet i zarazili 1,7 milijuna računala. Optuženici su tuženi za online prevaru, pranje novca, krađu identiteta i zavjeru za izvršavanje računalnih upada.

Uhićeni su u sklopu partnerstva FBI-a, Ministarstva domovinske sigurnosti i grupe privatnih tvrtki, uključujući Google i tvrtku za zaštitu računala White Ops, koja je prvi put otkrila Methbotovo postojanje krajem 2016. godine.

Još tada je White Ops procijenio da su operatori Methbota prikupili između 3 i 5 milijuna dolara dnevno od oglašivača. White Ops je izjavio da je ovakav nacrt prevare donio cijelu novu razinu inovacija u prijevare s on line oglasima.