Radikalne mjere: Policija u Londonu zaletava se u kriminalce na motorima

Dosad je policija ovu taktiku primijenila 63 puta, a neki od tih slučajeva objavljeni su i u službenom video materijalu koji prilažemo

Veliku Britaniju i London ne biste povezivali s brutalnim policijskim metodama, ali čini se da je tamošnjim plavcima prekipjelo. U glavnom gradu Ujedinjenog kraljevstva, naime, popularan oblik kriminala je onaj motociklistički. Par kriminalaca brzo se pojavi na motorima, opljačka draguljarnicu ili trgovinu i brzo pobjegne. Postoje i bande koje pljačkaju motore pa na istim tim motorima i bježe. Stopa kriminala toliko je porasla da su se u Londonu dosjetili agresivnoj mjeri: ne samo da prate kriminalce na motorima već su policajci dobili naputak da se zalete u njih i sruše ih.

Čak i američki policajci, koji nisu poznati kao osobito milosrdni, ne koriste tu metodu pa je zanimljivo čuti izjavu londonske policijske zapovjednice Amande Pearson:

– Mi smo predvodnici u borbi protiv motorističkog kriminala i drago mi je vidjeti da pada broj kaznenih djela. No, nismo zadovoljni i nastavit ćemo još agresivnije s našim akcijama.

Da mjere djeluju pokazuje i pad stope ove vrste kriminaliteta za 36 posto u odnosu na prošlu godinu. Čini se da hrabrost kriminalaca na motorima ipak ima granicu. Dosad je policija ovu taktiku primijenila 63 puta, a neki od tih slučajeva objavljeni su i u službenom video materijalu koji prilažemo.