Poznati su finalisti izbora za Europski automobil godine

U završnici je šest europskih automobila i jedan korejski 'uljez', Kija Ceed

Dobili smo i finaliste izbora za nagradu Europski automobil godine 2019. To su abecednim redom: sportski Renaultov moćni miš Alpine A110, neobični SUV Citroen C5 Aircross, uvijek sposobni kompakt Ford Focus, električni crossover Jaguar I-Pace, racionalni kompakt Kia Ceed, premium kompakt Mercedes-Benz A klasa i limuzina/karavan Peugeot 508.

Žiri je sastavljen od europskih novinara, a uvažena gospoda imala su priliku voziti sve automobile u Danskoj prošlog mjeseca. Ukupno je bilo 38 kandidata, a među njima su bili Aston Martin Vantage, Audi A6, BMW serije 3, Dacia Duster, Honda CR-V, Lamborghini Urus, VW Touareg i još mnogi drugi.

Pobjednika će obznaniti gradu i svijetu na autoshowu u Ženevi u ožujku. Europski automobil godine 2018. bio je Volvo XC40, koji je slavio ispred Seat Ibize i BMW-a serije 5. To je lijepa titula koju proizvođači mogu dobro marketinški iskoristiti, ali, ukupno gledajući, baš i nema presudan utjecaj na prodajne brojke. Gledajući u bližu povijest Europski automobil godine bila je Opel Meriva koja nije oborila kupce s nogu, kao i Opel Ampera. Bila je to i Alfa Romeo 147, dobar automobil, koji se na kraju nije prodavao spektakularno. No, uvijek je dobro dobiti neku nagradu.