Pedeset posto Nijemaca ne veže dobro djecu u autosjedalicama, ali mi smo još gori!

Istraživanje našeg Autokluba Rijeka pokazuje da u Hrvatskoj tek 35 posto roditelja ispravno prevozi djecu

Udruga njemačkih osiguravatelja tradicionalno objavljuje svoju studiju o vezanju djece u autosjedalicama. Istraživanje rade terenski, na parkiralištima šoping centara (barem neka korist od njih). Pedantni, kakvi već i jesu, Nijemci istraživanje provode na sjedalicama svih kategorija, a gledaju i najmanje sitnice. Na uzorku više od 1000 pregleda došli su do podatka da 47,6 posto roditelja ne veže djecu ili ne zna upotrebljavati sjedalicu na pravi način. Odnosno, one nisu učvršćene kako je propisano ili djeca u njima nisu vezana onako kako piše u uputstvima za uporabu. Dakle, gotovo 50 posto djece žrtve su nebrige ili neznanja roditelja, a, s druge strane, najdraže nam se pohvaliti da su nam djeca sve na svijetu. Riječi: Djeca su naše blago, oči bih svoje dao za nju/njega teško je dovesti u korelaciju s nebrigom za sigurnost tih istih potomaka i nasljednika. Još su Nijemci i dobri kad vidite naše brojke, jer se ne možemo pohvaliti brigom za najdraže. Naš Autoklub Rijeka nedavno je proveo istraživanje ispred jednog dječjeg vrtića i došao je do rezultata da je tek 35 posto djece bilo ispravno vezano. HAK je u nekoliko navrata provodio istraživanja o vezanju djece u autosjedalicma, a rezultati iz 2013. godine gotovo su isti kao i ovi koje je nedavno u svom gradu izmjerio AK Rijeka. Nikakvih pozitvnih pomaka nema. Naravno, i tu moramo biti lošiji od Njemačke. 

Njemački osiguravatelji prepoznaju problem nestašne dječice i roditelja koji ne znaju koristiti sjedalicu pa preporučuju da se one  u budućnosti opreme zvučnim signalima. Ako dijete počne čeprkati po kopči pojasa sjedalice trebao bi se javiti auditivni signal. Trebalo bi snimiti video materijale u kojima se roditeljima sugerira kako ispravno koristiti sjedalicu. Vlada bi trebala odrediti temeljne standarde sistema za učvršćivanje sjedalice u vozilu i djeteta u sjedalici. 

Jedino što mi još možemo dodati je jedna molba: Roditelji, molimo vas, vežite svoju djecu u autosjedalicima. Neovisno o tome kolika je udaljenost koju mislite prijeći svojim automobilom.