Novi robot na Međunarodnoj svemirskoj postaji poprilično je tvrdoglav, sve podsjeća na…

Robot je dizajnirao IBM u suradnji s Airbusom, a on ima dvije funkcije: pomoći sa zadatcima i biti mali okrugli prijatelj astronautima

Međunarodna svemirska stanica dobila je novog člana posade CIMON-a (Interactive Mobile Companion), interaktivnog pomoćnika koji bi trebao letjeti u postaji i pomoći u određenim jednostavnim operacijama. Video Europske svemirske agencije pokazuje interakciju sa svemirskim robotom i sve to malo podsjeća na znanstveno-fantastične filmove u kojima su ti uređaji često od koristi, a ponekad se i otmu kontroli.

Robot je dizajnirao IBM u suradnji s Airbusom, a on ima dvije funkcije: pomoći sa zadatcima, poput vizualnog prikaza dijela instalacija i kao mali okrugli prijatelj astronautima koji žele s nekim razgovarati zbog osamljenosti, gdje počinje onaj drugi, jezivi dio.

U IBM-u tvrde da CIMON ima jezične vještine C-3PO-a iz Ratova zvijezda, razgovorne sposobnosti Marvina (Vodič kroz galaksiju za autostopere), veličine je Wall-E-ja i tehničkog znanja HAL-a 9000 iz antologijskog filma Stanleya Kubricka 2001: Odiseja u svemiru. Upravo je HAL kamen spoticanja jer je poznato da se u jednom trenutku odmetnuo i krenuo na ljudsku posadu. Međutim, u IBM-u tvrde da to nije problem. Matthias Biniok, voditelj tima u IBM-u, očigledno je gledao 2001: Odiseju u svemiru i shvatio da će to biti mogući problem pa je programirao brojne blokade robotu.

Kao što se vidi u videu, prvih nekoliko upita astronauta Alexandera Gersta, CIMON je prihvatio sasvim dobro. Nakon što je puštena glazba, CIMON je rekao: Volim glazbu, možete plesati uz nju. Pokušaji Gersta da se CIMON pomakne na sredinu dok je glazba uključena, odbijeni su uz riječi: Razumijem da vam se sviđa glazba, Ja razumijem to.

Robot, u obliku kugle, tad je čak optužio astronauta Gersta da nije dobar.

– Zar vam se ne sviđa ovdje sa mnom? Nemojte biti toliko zločesti, molim vas – rekao je u ravnomjernim tonom.

CIMON je programiran da prepozna Gerstove osjećaje i ima vlastitu osobnost kako bi mogao nastaviti razgovore s njemačkim astronautom. Iako su istraživači koji su radili na projektu ocijenili 90-minutni sastanak kao uspjeh, očito je da CIMON-ove razgovorne i leteće vještine zahtijevaju još posla, ali barem je zasad benigan. Gerst se vraća na Zemlju sljedećeg mjeseca, dok će CIMON ostati na svemirskoj stanici.