Američka tajna služba u okolici Bijele kuće testira tehnologiju prepoznavanja lica

Ova tehnologija izaziva prijepore jer mnogi misle da ona zadire u temeljna ljudska prava

Američka tajna služba otkrila je planove za testiranje nadzora tehnologijom prepoznavanja lica u okolici Bijele kuće. Cilj je identificiranje sumnjivih osoba koje bi mogle predstavljati prijetnju predsjedniku. Dokument je objavljen još krajem studenoga, ali američka udruga za građanske slobode (ACLU) tek je nedavno obznanila da on postoji. Dokument opisuje i test koji bi usporedio snimke s ograničenog prostora u Bijeloj kući s digitalnom bazom fotografija – u ovom slučaju, sa zaposlenicima koji su se dragovoljno prijavili za praćenje.

Testna faza bi trebala završiti 30. kolovoza 2019. godine. Snimke filma s detekcijom prepoznavanja lica bit će spremljene, potom će ih pregledati osobe zadužene za procjenu te ih s vremenom izbrisati. Zasad nije poznato je li ovaj sustav već u funkciji. 

Dokument potvrđuje da bi tehnologija prepoznavanja lica na posjetiteljima, koji nisu svjesni da ih se snima, mogla biti invazivna i naglašava da je cijeli kompleks Bijele kuće ionako pod sustavnim nadzorom.

Agenti tajne službe već koriste ‘manualnu’ tehnologiju. Na raspolaganju su im fotografije za prepoznavanje osoba od posebnog interesa koje se odabiru na temelju poruka na društvenim mrežama, medijskih izvješća ili, kako kažu, izvješća zabrinutih građana. Te se fotografije uspoređuju sa snimkama s nadzornih kamera. ACLU kaže da se to trenutačno kontroliranje, uspoređivanjem fotografija, čini prikladno, ali da prelazi važnu liniju otvaranjem vrata prema masovnoj kontroli.

Radijus novih sustava kamera pratio bi i vanjsko područje uz ogradu dvorišta Bijele kuće. Prepoznavanje lica jedna je od najopasnijih biometrija s gledišta privatnosti jer se može proširiti i zloupotrijebiti bez znanja ili dopuštenja ljudi koji su promatrani.

Odjel za domovinsku sigurnost, koji djeluje unutar Tajne službe, već koristi tehnologiju prepoznavanja lica za skeniranje putnika na međunarodnim i domaćim letovima. Neki policijski odjeli u Americi upotrebljavali su alat za prepoznavanje lica Recognition, koji je izradio Amazon.

Ti sustavi mogu dovesti do zabune: jedan prošlogodišnji test pogrešno je preklopio snimke 28 članova Kongresa s traženim osobama. To bi moglo dovesti do toga da neki nevini ljudi, barem privremeno, budu traženi kao kriminalci. Zakonodavci su poslali Amazonu višestruke upite u kojima traže informacije o Recognitionu. Najnoviji, koji je poslan prošli tjedan, navodi ozbiljnu zabrinutost da ta vrsta proizvoda ima značajne probleme u točnosti.